Sari la conținut

Războiul din Ucraina amplifică criza sanitară. O nouă boală amenință Europa

Sursa: Unsplash

Poliomielita, adesea denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală. Deși epidemiile majore de poliomielită erau necunoscute până la sfârșitul secolului al 19-lea, boala infecțioasă a devenit una din cele mai temute boli din această perioadă.

Poliomielita a existat pentru mii de ani în mod latent ca patogenie endemică până în anii 1880 când în Europa a început o epidemie mare care s-a întins apoi și în Statele Unite ale Americii. Acum, această boală amenință din nou Europa.

Fuga refugiaților ucraineni, adăposturile aglomerate improvizate din Ucraina, lipsa hranei, a apei potabile și asistență medicală cu care se confruntă cei rămași în orașele bombardate de ruși sunt condiții pentru apariția focarelor de boli infecțioase, avertizează specialiștii, potrivit Libertatea.

Războiul din Ucraina amplifică criza sanitară. O nouă boală amenință Europa

De la începerea războiului ruso-ucrainian, experții medicali au depistate 22 de cazuri de poliomielită în Ucraina.

20 de copii au fost testați pozitiv la poliomielită

Un caz de poliomielită a fost depistat în octombrie anul trecut, la o fetiță de 17 luni din regiunea Rivne, nevaccinată, care a rămas paralizată din cauza bolii. Un al doilea caz de paralizie cauzată de polio a apărut în decembrie, la un alt bebeluș. Apoi alți 20 de copii au fost testați pozitiv la poliomielită, cu forme mai ușoare ale bolii. Se întâmpla cu câteva luni înainte de invazia Rusiei în Ucraina, care durează deja de trei săptămâni.

„Stare de urgență biologică la nivel regional”

Ministrul sănătății ucrainean a declarat atunci „stare de urgență biologică la nivel regional” și a pornit, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății, o campanie de vaccinare pentru 140.000 de copii cu vârste între 6 luni și 6 ani, într-o primă etapă. Campania a început pe 1 februarie anul acesta, însă invazia Rusiei a oprit-o doar trei săptămâni mai târziu.

Ce este poliomielita?

Poliomielita este o boală infecțioasă gravă provocată de poliovirus. Acesta se răspândește pe cale fecal-orală, prin alimente sau apă contaminate, ori aeriană, prin picăturile de salivă. În 95% din cazuri, boala este asimptomatică, dar chiar și așa, persoanele infectate pot răspândi virusul luni întregi. Se poate manifesta ca o simplă răceală, cu dureri de cap și febră, dar în situații rare, cauzează paralizie permanentă, de obicei a picioarelor. Poate provoca decesul dacă virusul atacă mușchii respiratorii.

Cum se transmite poliomielita?

Poliomielita este extrem de contagioasă pe cale oral-orală (sursa orofaringiene) și fecal-orală (sursă intestinală). În zonele endemice, polioviruși sălbatici pot infecta practic întreaga populație umană.[20] Acesta este sezonieră în climat temperat, cu vârful transmisiei vara și toamna. Aceste diferențe sezoniere sunt mult mai puțin pronunțate, în tropice.

Timpul dintre prima expunere si primele simptome, cunoscute sub numele de perioada de incubație, este de obicei de 6-20 de zile, cu gama maximă între 3-35 de zile. Particulele virale sunt excretate in fecale pentru mai multe săptămâni după infectarea inițială.

Boala este transmisă în principal prin intermediul traseului fecal-oral, prin ingerarea de alimente sau apă contaminată. Acesta este ocazional transmisă pe cale orală-orală [17] un mod vizibil mai ales în zonele cu salubritate și igienă bună.

Poliomielita este cea mai infecțioasă între șapte și zece zile înainte și după apariția simptomelor, dar transmiterea este posibilă atâta timp cât virusul rămâne în salivă sau fecale.

Factorii care cresc riscul de poliomelită

Factorii care cresc riscul de poliomelită sau afectează gradul de severitate al bolii includ imunodeficiența,  malnutriția, tonsilectomia, activitate fizică imediată după debutul de paraliziei,  leziunile mușchilor scheletici ca urmare a injecție vaccinului sau agenților terapeutici.  și sarcină.  Deși virusul în timpul sarcinii poate traversa placenta, fătul nu pare a fi afectat nici de infecția maternă și nici de vaccinarea antipoliomielitică. Anticorpii materni trec, de asemenea, prin placentă, oferind imunitate pasivă, care protejează copilul de infecție de poliomelită în primele luni de viață.  Ca o măsură de precauție împotriva infecțiilor, piscinele publice au fost adesea închise în zonele afectate în timpul epidemiilor de poliomielită, potrivit wikipedia.org.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel