Din cuprinsul articolului
La sfârșitul lunii iunie, potrivit unui avertisment oficial al OMS în legătură cu unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali din lume, aspartamul urma să fie declarat posibil cancerigen, de către un important organism sanitar internaţional.
Decizia ca aspartamul, utilizat în produse precum popularele băuturi dietetice sau în gume de mestecat, să fie declarat drept „substanţă posibil cancerigenă pentru oameni”, pentru prima dată, i-a aparținut Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni după o întâlnire a experţilor externi ai grupului, are rolul de a evalua dacă există sau nu un pericol potenţial, pe baza tuturor dovezilor publicate.
Un prim grup din OMS: „Aspartamul e posibil cancerigen”
Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, a declarat că și-a bazat concluzia că aspartamul ar fi un posibil cancerigen pe dovezi din trei studii observaționale asupra oamenilor, despre care agenția a spus că au legat consumul de băuturi îndulcite artificial cu o creștere a cazurilor de cancer la ficat – la niveluri mult sub o duzină de cutii de suc pe zi. IARC a avertizat că rezultatele ar putea fi denaturate în raport cu profilul persoanelor care beau cantități mai mari de băuturi dietetice și a solicitat studii suplimentare.
Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC referitoare la alte substanţe au suscitat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au condus la procese şi au pus presiune pe producători să schimbe reţetele şi să apeleze la alternative. Acest lucru a suscitat critici potrivit cărora evaluările IARC pot stârni confuze în rândul publicului.
Știrea conform căreia aspartamul este „o substanță posibil cancerigenă” a fost preluată intensiv de mass media la nivel mondial, fiind prezentată ca o informație sigură, având girul OMS.
În România, de exemplu, Alexandru Rafila, fost reprezentant al țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății și actual ministru al Sănătății, declara că nu recomanda nimănui să consume băuturi cu conținut ridicat de zahăr sau îndulcitor.
„În general sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai.
Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari. La un consum obişnuit de astfel de… bei jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme”, afirma Alexandru Rafila, potrivit Prima TV.
Un al doilea grup din OMS susține că aspartamul e sigur: „Aspartamul este sigur”
După decizia IARC, F.D.A. și puternica industrie a băuturilor au protestat față de noile descoperiri, iar un al doilea grup din cadrul OMS și-a reconfirmat poziția conform căreia îndulcitorul este, la modul general, sigur.
Acest al doilea grup din OMS și-a menținut poziția în ce privește siguranța unui anumit nivel de consum de aspartam. După unele calcule folosind datele standard, o persoană care cântărește 68 de kilograme ar putea evita riscul de cancer, chiar dacă bea aproximativ o duzină de cutii de suc fără zahăr pe zi.
Declarația unui representant OMS referitoare la riscul de cancer asociat cu aspartamul reflectă prima dată când un organism internațional proeminent a analizat în mod public efectele îndulcitorului artificial aproape omniprezent. Aspartamul este un ingredient controversat de zeci de ani.
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, care a aprobat aspartamul cu zeci de ani în urmă, a emis joi o critică neobișnuită asupra constatărilor agenției globale și și-a reiterat poziția de lungă durată conform căreia îndulcitorul este sigur.
Într-o declarație, FDA a spus că „nu este de acord cu concluzia IARC conform căreia aceste studii susțin clasificarea aspartamului ca posibil cancerigen pentru oameni”.
FDA a mai spus că faptul că „aspartamul este etichetat de OMS ca „posibil cancerigen pentru oameni” nu înseamnă că aspartamul este de fapt legat de cancer.”
Reacția FDA împotriva organizației internaționale a declanșat și mai multe dezbateri în Europa – unde îndulcitorul este încă considerat sigur – precum și o viitoare revizuire în Statele Unite. Iar declarațiile divergente ale agențiilor globale sunt de natură să alimenteze confuzia în rândul consumatorilor.
„Aspartamul este sigur”, a declarat Kevin Keane, președintele interimar al Asociației Americane pentru Băuturi, într-un comunicat. El a citat anunțurile OMS, evidențiind cel de-al doilea panel, Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari, care a efectuat o evaluare concomitentă și a lăsat neschimbată cantitatea recomandată de aport zilnic. De asemenea, a considerat că dovezile pentru cancer la oameni „nu sunt convingătoare”, arată un rezumat OMS.
„După o analiză riguroasă, Organizația Mondială a Sănătății constată că aspartamul este sigur și „nu există un motiv suficient pentru a modifica doza zilnică acceptabilă stabilită anterior”, a spus Kevin Keane. „Această concluzie puternică întărește poziția F.D.A. și a agențiilor de siguranță alimentară din peste 90 de țări.”
Crește consumul de Coca Cola zilnic riscul de cancer?
Potrivit New York Times, în centrul disputei cu privire la aspartam se află studiile la rozătoare din perioada 2005-2010 realizate de cercetători din Italia care au arătat o legătură cu cancerul. F.D.A. a respins studiile mult dezbătute ca fiind „compromise”.
Dr. William Dahut, director științific al Societății Americane de Cancer, care a condus unul dintre studiile cheie pe care s-a bazat OMS, a spus că observațiile ar trebui luate în considerare împreună cu raportul OMS de la începutul acestui an, care a indicat că îndulcitorii artificiali nu au oferit niciun ajutor în obținerea pierderii în greutate sau a protecției împotriva altor afecțiuni cronice.
El a spus că acum există puține dovezi care să sugereze că o Coca Cola zilnică ar crește riscul de cancer, adăugând că „este nevoie de mai multe cercetări”.
În general, a spus el, știința a fost mai categorică în ceea ce privește reducerea riscului de cancer prin evitarea tutunului, alcoolului, cărnii procesate și excesului de greutate corporală.
IARC a spus că nu poate exclude posibilitatea ca studiile care leagă aspartamul de cancerul de ficat să fie rezultatul întâmplării sau al altor factori asociați cu consumul de băuturi dietetice.
Oficialii americani vor ca Statul să revizuiască cea mai recentă decizie OMS
În ultimele săptămâni, grupul comercial al industriei băuturilor a finanțat o nouă coaliție condusă de doi foști secretari de ai Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, Alex Azar, numit de fostul președinte Donald J. Trump, și Donna Shalala, numită de fostul președinte Bill Clinton.
Într-un articol de opinie din Newsweek de la începutul acestei luni, cei doi au adoptat poziția FDA cu privire la siguranța aspartamului și au numit agenția „standardul de aur din lume pentru organismele independente de reglementare”.
Grupul comercial contestase anterior o altă analiză a potențialelor legături ale aspartamului cu cancerul în California. În 2016, un comitet de stat a discutat despre revizuirea aspartamului, dar nu a mers mai departe.
Oficialii din California au spus săptămâna aceasta că statul ar putea revizui cea mai recentă decizie OMS.
Pe lângă aspartam, agenția de cancer a OMS a considerat că alți agenți cancerigeni posibili variază de la cei aparent benigni, cum ar fi extractul de Ginkgo biloba și extractul de frunze de aloe vera, până la cei mai îngrijoratori, cum ar fi gazele de evacuare a benzinei și acidul perfluorooctanoic, cele mai comune dintre substanțele chimice industriale cunoscute sub denumirea de substanțe per- și polifluoroalchilice sau PFAS, care a fost recent supusă unor înțelegeri de miliarde de dolari din cauza contaminării apei potabile.
Dr. Branca din cadrul OMS a răspuns întrebărilor despre necesitatea unei recenzii I.A.R.C. în timpul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri, spunând că 10 milioane de oameni mor de cancer în fiecare an. „Deci, există o preocupare societală la care organizația noastră trebuia să răspundă”, a spus el.
El a spus că rezultatele au demonstrat o nevoie clară de continuare a cercetării de înaltă calitate.
„Într-un fel am dat un semnal de alarmă aici, indicând că trebuie să clarificăm mult mai multe aspecte”, a spus dr. Branca. „În acest moment nu putem exclude nimic.”
Deciziile OMS au implicații mult mai profunde
OMS s-a aflat ocazional în decalaj cu alte autorități în ceea ce privește potențialele riscuri de cancer, cum ar fi glifosatul, și mai târziu a condus la stabilirea faptului că este periculos pentru sănătatea umană.
Hotărârile IARC pot avea un impact imens. În 2015, comitetul său a concluzionat că glifosatul este „probabil cancerigen”. Ani mai târziu, chiar dacă alte organisme, precum Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a contestat decizia, companiile încă resimt efectele hotărârii.
Desemnarea de către organismul internațional a unei asocieri cu cancerul a acelui ingredient din Roundup, un herbicid, a devenit piatra de temelie pentru procesele împotriva producătorilor erbicidului.
Bayer din Germania a pierdut în 2021 al treilea recurs împotriva verdictelor tribunalelor americane care au acordat despăgubiri clienţilor care au pus cancerele cu care au fost diagnosticaţi pe seama glifosatului.
Deciziile IARC au fost vizate, de asemenea, de critici, existând voci conform cărora agenţia a stârnit temeri inutile cu privire la substanţe sau situaţii greu de evitat – munca în ture de noapte sau consumul de carne roşie au fost incluse pe lista factorilor „probabil cauzatori de cancer”, iar utilizarea telefoanelor mobile a fost clasificată drept „posibil cauzatoare de cancer”, situaţie similară cu aspartamul.
În întreaga lume, puternica industrie a băuturilor a luptat mult timp și din greu împotriva oricărei descoperiri de reglementare sau științifice care legau utilizarea îndulcitorilor artificiali de riscurile de cancer sau alte probleme de sănătate.
În concluzie, aspartamul este doar cel mai recent câmp de luptă.