Din cuprinsul articolului
Cifre din ce în ce mai îngrijorătoare privind rata mortalităţii infantile. Organizaţia „Salvaţi Copiii” atrage atenţia că numărul de nou-născuţi scade vertiginos, cu aproape şase bebeluşi din o mie mor înainte să împlinească un an.
Există, însă, dicrepanţe semnificative între zonele ţării. În judeţul Sălaj, este cea mai gravă situaţie: mor zece bebeluşi din o mie, de cinci ori mai mulţi decât în Capitală, de exemplu.
Potrivit RRA, cele mai mari probleme sunt înregistrate în comunităţile vulnerabile. Sunt zone în care mamele sunt minore, iar educaţia, igiena şi accesul la serviciile medicale sunt aproape inexistente.
13 cazuri de mortalitate infantilă au fost înregistrate doar în anul 2022, cele mai mari probleme fiind întâlnite la femeile însărcinate din comunitățile vulnerabile, acolo unde vizita la un medic specialist este imposibilă.
„Foarte multe cazuri, de la 12 la 18 ani orice este posibil. Dar dacă nu începem cu educația și asta am s-o repet, dacă nu începem cu această educație a tinerei generații, care să înțeleagă ce înseamnă, din păcate, aceste, tinere, că-s tinere deja, nu merg nici la școală.
Sunt comunitățile vulnerabile, sunt comunitățile, care este modul lor de viață și asta nu poți să schimbin decât prin educație, prin implicare. Asistentul social din comunități ar trebui să fie omul care să fie alături de aceste familii, să le explice, să-i îndrume, chiar și aceste lucruri dacă altcineva n-o face”, a declarat Violeta Milaş, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Sălaj, potrivit sursei citate.
Există și comunități unde incidența mortalității infantile a scăzut, în special în zonele în care există asistență socială și sistem medical eficient.
„În comunitățile unde există asistenţi sociali pregătiţi și asistenți medicali comunitari, acolo se văd rezultate în sensul că sunt monitorizate, le învață anumite lucruri și situația acestor oameni este mai simplă.
Dar în unele comunități află despre această mamă minoră de la noi. Nici măcar comunitatea nu știe că au avut o mamă minoră care a născut”, a mai spus Violeta Milaș.
Maternitatea Spitalului Județean de Urgență din Zalău a fost modernizată și are personal de specialitate necesar pentru a interveni în situații de criză, dar uneori femeile însărcinate ajung la spital când deja este prea târziu.
Alte judeţe cu rata mortalităţii infantile ridicată sunt Mehedinţi, Brăila şi Hunedoara.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…