Din cuprinsul articolului
În ziua de azi, tot mai multe cupluri sunt afectate de problema infertilității. Acest lucru le provoacă o mare frustrare pentru că nu pot avea un copil și le afectează calitatea vieții. Doresc să aibă un copil și de aceea apelează la clinici de specialitate, pentru a efectua un tratament de fertilizare în vitro (FIV).
FIV le poate îndeplini visul de a deveni părinți, datorită tehnologiilor avansate și experienței medicilor supraspecializați.
Datele statistice arată că rata de succes FIV pe glob este de 50-65% și nu de 100%
Cuplurile care aspiră să aibă o familie, cu unul sau mai mulți copii, caută cele mai bune clinici de reproducere umana asistata, care realizează fertilizare în vitro (FIV). Această tehnologie de reproducere umana asistată este special creată pentru cuplurile care nu reușesc să conceapă un copil prin mijloace naturale.
Conform celor spuse de medici, fertilitatea poate fi afectată de anumiți factori importanți, precum:
- Endometrioza
- Rezerva ovariană insuficientă
- Problemele de ovulație
- Afecțiunile trompelor uterine
- Infertilitatea inexplicabilă
Rata de succes FIV – Factori importanți
Medicii realizează o serie de teste pentru a determina sănătatea fizică și reproductivă a pacienților. Succesul FIV este influențat de factori importanți, cum ar fi:
- Numarul ovocitelor, calitatea lor
- Calitatea spermei
- Tratamentul de stimulare utilizat si durata lui
- Receptivitatea endometrului la momentul implantării
- Transferul de embrioni și susținerea post-transfer cu medicație adecvată
Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, succesul procedurii scade. S-a constatat că ratele de succes scad îndeosebi la femeile care au peste 40 de ani, iar șansele de a concepe un copil prin FIV pot fi mai mari la femeile care au avut o sarcină în trecut.
Datale statistice arată că:
- Rata de succes FIV este de 66% la femeile cu vârsta sub 30 de ani
- Rata de succes FIV este de 50% la femeile cu vârsta cuprinsă între 31-35 de ani
- Rata de succes FIV este mai mică de 30 % la femeile de 36-40 de ani, sau cu vârsta peste 40 de ani.
Ce implică procesul FIV?
Acest tratament se realizează în clinici de reproducere umană asistată. Tratamentul ajută multe cupluri aflate în lupta cu infertilitatea să-și rezolve problemele de sănătate reproductivă și să-și îndeplinească visul de a avea un copil.
Medicii specialiști în obstetrică-ginecologie fac tot posibilul să mențină sănătatea reproductivă a pacientelor. Ei recomandă diferite tratamente cu medicamente, dar și sfaturi utile cu privire la dieta echilibrată, stilul de viață sănătos, restabilirea sănătății și a fertilității. Tratamentele se prescriu în funcție de vârstă, de istoricul medical al pacientelor.
Potrivit medicilor, chiar și exercițiile yoga ajută la îmbunătățirea stării de spirit, a nivelului de energie și creșterea fertilității. Multe paciente au și dezechilibre hormonale care afectează fertilitatea lor.
Tratamentul FIV este considerat destul de eficient, el presupune diferite etape. Inițial se face un tratament hormonal de stimulare a ovarelor. Tratamentul hormonal se stabilește și în funcție de medicamentele pe care le-au utilizat pacientele înainte (este vorba despre pilulele contraceptive luate). Medicamentele cresc șansele de succes, respectiv de a avea o sarcină.
Medicii efectuează ecografie transvaginală și analize prin care măsoară nivelul de hormoni din sânge. Alte etape sunt: prelevarea ovocitelor, fertilizarea în laborator (FIV standard sau ICSI – Injectarea intracitoplasmatică a spermei) , verificarea fertilizării la microscop, crioconservarea embrionilor, plasarea celor mai buni embrioni în uter și confirmarea rezultatului cu un test de sarcină.
La clinicile de fertilizare în vitro din țara noastră (cum este și Clinica de Fertilitate și Ginecologie Embryos din București) medicii supraspecializați fac proceduri de tratament sigure și eficiente, cu echipamente de ultimă generație, în săli de intervenție și laboratoare de embriologie RUA. Embryos aduce zâmbete pe fețele multor femei, care aspiră să fie mame prin tratamentul profesional FIV.