Categories: Ştiri sănătate

Răsturnare de situaţie! Vor sau nu medicii rezidenţi să profeseze în România?

România a pierdut cel puțin 40.000 de doctori în ultimii 10 ani, iar deficitul de personal medical calificat în anumite specializări sunt acute la nivelul întregii ţări.

Deși, în prezent, „exodul medicilor” s-a temperat drastic, sistemul de Sănătate din România va rămâne ani buni sub spectrul deficitului medical, cu costuri umane și financiare uriașe, atrag atenţia specialiştii.

Preşedintele Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi, Răzvan Năstasă, a afirmat că peste 87% din medicii rezidenţi şi-ar dori să continue în România într-un oraş cu peste 200.000 de locuitori, precizând că problema apare în mediul rural şi urban mic, deoarece doar o treime doresc să lucreze acolo după terminarea rezidenţiatului.

“Tinerii nu au intenţia de a pleca din ţară din primul an de facultate. Anul trecut, societatea pe care o conduc a efectuat un studiu printre medicii rezidenţi şi rezultatele acestui studiu au arătat că peste 87% din medicii rezidenţi şi-ar dori să continue în România într-un oraş cu peste 200.000 de locuitori.

Centrele universitare, la mare căutare

Asta este valabil pentru centre universitare cum sunt: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, dar chiar şi pentru oraşele mai mici de 50.000, 100.000 de locuitori peste 50% din medicii rezidenţi şi-au exprimat opţiunea de a continua dacă ar fi posibil să aibă un post într-un spital de stat să continue să lucreze în acele oraşe. Problema este în mediul rural şi în mediul urban mic.

Acolo rezultatele studiului nostru au spus că doar o treime din medicii rezidenţi şi-ar dori să lucreze acolo după terminarea rezidenţiatului”, a declarat Răzvan Năstasă, vineri, la Prima News, potrivit News.ro.

El a explicat că principalul motiv pentru care medicii nu doresc să meargă în mediul rural sau într-un oraş mai mic este legat de lipsa infrastructurii, a şcolilor şi a lipsei locurilor de muncă pentru partenerii lor de viaţă.

“Condiţiile de muncă sunt un motiv, salarizarea ar putea fi alt motiv, dar din punctul nostru de vedere principalul motiv este legat de condiţiile de viaţă, adică nu au infrastructură, nu pot să ajungă în alt punct de interes, nu pot să ajungă în timp foarte scurt, nu au şcoli pentru copii, poate partenerii lor de viaţă nu au locuri de muncă în acele oraşe.

Să spunem, de exemplu, că am putea să teleportăm un spital din New-York într-un oraş ca Buhuşi sau Borşa, un spital care să aibă toate condiţiile de top la nivel internaţional, cred că totuşi nu am găsi suficienţi medici să lucreze acolo tocmai fiindcă odată ce ieşi din spital nu ai activităţile pe care ţi le doreşti să le faci”, a mai explicat Răzvan Năstasă.

„Exodul medicilor” s-a temperat

Numărul solicitărilor pentru obținerea unui certificat de bune practici, esențial pentru ca medicii să poată profesa în străinătate, s-a înjumătățit în 2021 față de 2017.

Concret, dacă în 2017 și-au exprimat intenția de a pleca din țară 1.462 de medici, doar 776 de doctori au solicitat în 2021 certificate de bună practică de la Colegiul Medicilor din România, potrivit datelor puse la dispoziția Panorama de către forul medical.

Recent Posts

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

11 minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

41 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

o oră ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

12 ore ago

Citeste si: