Din cuprinsul articolului
Răsturnare de situaţie! Un un înalt diplomat rus a anunţat că discuțiile dintre SUA și Rusia sunt în impas. Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a avertizat că Moscova nu vede niciun semnal de la Trump sau de la ucraineni care ar putea pune capăt războiului.
Moscova nu poate accepta propunerile SUA de încetare a focului în Ucraina fără a aborda ceea ce consideră că sunt „cauzele fundamentale” ale războiului, a declarat marți viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, potrivit The Moscow Times.
„Luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nici nu le putem accepta așa cum sunt”, a spus Riabkov într-un fragment de interviu publicat Ministerul rus de Externe. Riabkov, un specialist în relațiile ruso-americane, a spus însă că Moscova nu este încă în măsură să avanseze cu un acord.
Trump a făcut eforturi pentru încheierea rapidă a războiului
Președintele american Donald Trump a făcut eforturi pentru încheierea rapidă a războiului de mai bine de trei luni de la preluarea mandatului în ianuarie, dar negocierile echipei sale cu Rusia și Ucraina nu au produs încă progrese semnificative.
Președintele rus Vladimir Putin a respins un plan comun SUA-Ucraina pentru o încetare a focului de 30 de zile și a sugerat ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să fie demis din funcție, ca parte a procesului de pace.

Ce pretenţii are Moscova?
Dar Riabkov a avertizat că Moscova nu vede niciun semnal de la Trump sau de la ucraineni care ar putea pune capăt războiului dincolo de propunerea de încetare a focului de 30 de zile.
„Nu este loc [în planurile SUA] pentru cererea noastră principală de astăzi, care este rezolvarea problemelor legate de cauzele profunde ale acestui conflict”, a spus el, potrivit sursei citate de Mediafax.
Oficialii ruși au invocat în mod repetat termenul „cauze fundamentale”, despre care Putin a spus în iunie anul trecut că include retragerea Ucrainei din regiunile ocupate parțial de Rusia și abandonarea candidaturii sale la NATO. În trecut, însă, Putin a cerut inclusiv retragerea NATO la granițele din 1997.
Întrebat despre cele mai recente declarații ale lui Trump privind dorința ca Putin să încheie un acord privind Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus marți reporterilor că Moscova „își continuă contactele cu partea americană”.
„Subiectul este foarte complex. Chestiunile pe care le discutăm, legate de soluționarea conflictului din Ucraina, sunt extrem de complicate. Acest lucru necesită eforturi suplimentare considerabile”, a adăugat el.