Sari la conținut

Răsturnare de situaţie! Casa Națională de Pensii face anunțul așteptat de toți pensionarii

pensie
Sursă foto: Biz

Casa Naţională de Pensii face o serie de precizări în urma discuţiilor din spaţiul public privind scăderea pensiilor, anunţând că, până în acest moment, nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023.

De asemenea, deciziile de recalculare în baza Legii acestei legi vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poşta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august.

Casa Naţională de Pensii transmite o precizare de presă, cu privire la discuţiile apărute în spaţiul public legate de ”scăderea pensiilor”. ”Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023. Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiştii din casele teritoriale de pensii. Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 şi Legea nr. 263/2010).

Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei,ori de diminuare . În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranşă, iar în cazul diminuării sumele se achită eşalonat”, arată Casa de Pensii în comunicatul citat de News.ro.

Controverse în spaţiul public

Anunţul Casei de Pensii survine după controversele iscate de faptul că unii pensionari au primit luna aceasta decizii de micșorare a pensiilor. Dorina Barcari, expert pensii și salarizare, a adus în atenție această situație și a explicat ce trebuie să facă cei care se regăsesc în astfel de situații, dar și care este miza acestui fenomen.

„Asta înseamnă că, de fapt, ei acum scad pensiile și le vor mări, vezi Doamne, în septembrie, ca să vină că le măresc pe toate.”, a precizat Dorina Barcari la B1 TV.

„O serie de pensionari din toată țara au primit decizii de pensionare cu scăderea pensiilor, motivate fiind de așa zise erori de calculare ale funcționarilor, care au creat debite în sarcina lor. Și după ce că li se scade pensia, li se și rețin niște sume de bani, cu toate că există o lege, 125/2014, care este făcută în conformitate cu cerințele europene, care spune la articolul 1 că erorile de calcul, care generează debite în sarcina pensionarilor, aceste debite nu se rețin din veniturile pensionarilor. Și cu toate astea, ele sunt reținute pentru că e băgată o șopârlică la sfârșitul articolului, în baza unei contestații. Or contestația – dacă ei nu știu legea, nu o citesc – nu o fac, li se rețin”, a explicat expertul în pensii și salarizare.

„Vă spun, disperarea este maximă. Oamenii sunt la limită. E un joc urât. (…) Vezi Doamne, în baza unor calcule, cu noua lege, cu nu știu ce, să fie că le crește ceva. Dar vă spun eu că mulți sunt deja căzuți în stare de depresie, plâng. Eu le-am dictat la foarte mulți contestație prin telefon, să o facă repede. Nu sunt în stare, nu mai sunt psihic în stare să mai facă vreun demers, nu mai pot, sunt sătui, li s-a instalat lehamitea și disperarea, o combinație îngrozitoare, a mai adăugat Barcari.

Deciziile de revizuire nu au legătură cu noua Lege a pensiilor

Instituţia precizează că în anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor, iar de la un an la altul, numărul situaţiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant.

Casa de Pensii mai spune că aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii.

”Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poşta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, mai precizează oficialii de la Casa de Pensii.

Cum se vor distribui deciziile de recalculare a pensiilor

După cum stabilește Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, casele teritoriale de pensii emit deciziile pentru recalcularea pensiilor, documentele fiind apoi transmise către subunitățile Poștei Române, care va asigura trimiterea la domiciliul beneficiarilor.

Pensie
Sursă foto: Playtech

Astfel, Poșta Română asigură, potrivit noii ordonanțe, trimiterea plicurilor conținând deciziile de recalculare a pensiilor prin:

  • serviciul poștal având ca obiect trimiteri corespondență cu confirmare de primire distribuite pe teritoriul național;
  • serviciul poștal având ca obiect trimiteri corespondență cu confirmare de primire distribuite pe teritoriul altor state, operațional pentru țările care admit serviciul confirmare poștală de primire;
  • serviciul poștal având ca obiect trimiteri corespondență din serviciul recomandat distribuite pe teritoriul altor state, operațional pentru țările care nu admit serviciul confirmare poștală de primire.

Așadar, cel puțin pentru livrările pe teritoriul național, plicurile ce conțin deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise de poștași direct beneficiarilor, pe bază de semnătură.

În cazul în care nu sunt găsiți acasă, pensionarii care găsesc înștiințarea în cutia poștală vor putea merge, timp de câteva zile, la oficiul poștal de care aparțin (trecut în înștiințare) pentru a-și ridica decizia de recalculare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel