Categories: Ştiri sănătate

Raport UNICEF: Încrederea în vaccinurile pentru copii s-a prăbuşit la nivel global în timpul pandemiei. În România, procentul este de 10%

Oamenii din întreaga lume și-au pierdut încrederea în vaccinurile de rutină din copilărie care se fac împotriva bolilor ucigașe precum rujeola și poliomielita.

Astfel, încrederea a scăzut foarte mult în timpul pandemiei COVID-19, potrivit unui document al UNICEF, citat de Reuters. În 52 din cele 55 de țări analizate, percepția publică a vaccinurilor pentru copii a scăzut între 2019 și 2021, a explicat agenția ONU.

Datele reprezintă un „semnal de alarmă îngrijorător” privind creșterea ezitărilor în materie de vaccinuri pe fondul dezinformării, al scăderii încrederii în guverne și al polarizării politice, susțin cei de la UNICEF.

Conform raportului „Starea copiilor lumii 2023: vaccinuri pentru fiecare copil”, importanța percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanșarea pandemiei.

În majoritatea țărilor, persoanele sub 35 de ani și femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puțină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanșarea pandemiei.

În România, cu 13,4% mai puține persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaților din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce încrederea femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.

Semnal de alarmă îngrijorător

În ciuda scăderii înregistrate, gradul de susținere a vaccinurilor este în continuare unul destul de ridicat, în general. În aproape jumătate din cele 55 de țări analizate, peste 80% dintre respondenți percep vaccinurile ca fiind importante pentru copii, se arată într-un comunicat de presă al UNICEF România, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, potrivit raportului, confluența mai multor factori poate duce la creșterea riscului unei atitudini ezitante în ceea ce privește vaccinurile. Printre acești factori se numără incertitudinea provocată de răspunsul la pandemie, accesul tot mai mare la informații înșelătoare, scăderea încrederii în experți și polarizarea politică.

„În plină pandemie, oamenii de știință au reușit să dezvolte rapid vaccinuri care au salvat nenumărate vieți. Dar în ciuda acestor progrese istorice, frica și dezinformarea referitoare la orice tip de vaccin s-au răspândit la fel de rapid ca virusul”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF.

„Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător. Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite”.

În mod alarmant, diminuarea nivelului de încredere apare în contextul celei mai mari scăderi constante a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani, determinate de pandemia de COVID-19.

Raportul avertizează că, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 și 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 țări. Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați și pentru a preveni epidemiile de boli mortale.

48 de milioane de copii nu au primit nici măcar un vaccin

Din cele 67 de milioane de copii care nu au beneficiat de vaccinuri de rutină în perioada 2019-2022, 48 de milioane nu au primit nici măcar un vaccin de rutină, fiind așa-zișii „copii cu zero doze”.

Copiii care nu beneficiază de vaccinuri trăiesc în cele mai sărace, mai izolate și mai marginalizate comunități, afectate uneori de conflicte. Deseori, aceștia sunt copii ale căror mame nu au putut merge la școală și nu prea au un cuvânt de spus în luarea deciziilor la nivelul familiei.

Cele mai mari provocări se înregistrează în țările cu venituri mici și medii, unde aproximativ unu din 10 copii din mediul urban și unu din șase copii din mediul rural nu au beneficiat de nicio doză de vaccin. În țările cu venituri medii superioare, decalajul dintre copiii din mediul urban și cei din mediul rural este aproape inexistent.

Pentru a face față acestei crizei ce afectează supraviețuirea copiilor, UNICEF îndeamnă guvernele să își reînnoiască angajamentul privind creșterea finanțării programelor de vaccinare și să colaboreze cu alți actori pentru a debloca resursele disponibile.

Soluții propuse guvernelor:

• să identifice urgent și să asiste toți copiii, în special cei care nu au beneficiat de vaccinuri pe durata pandemiei de COVID-19;
• să sporească cererea pentru vaccinuri, inclusiv prin creșterea încrederii în acestea;
• să acorde prioritate finanțării serviciilor de vaccinare și a asistenței medicale primare;
• să creeze sisteme de sănătate reziliente prin investirea în cadrele medicale de sex feminin, inovare și producție la nivel local.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

7 minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

37 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: