Categories: Știrile zilei

RAPORT. Românii muncesc mai mult față de restul angajaților din UE

Românii muncesc cu 7 ore mai mult în fiecare săptămână decât olandezii sau cu 6 ore în plus față de austrieci, arată datele publicate în cel mai recent raport al Eurostat.

Potrivit studiului, cele mai lungi săptămâni de lucru au fost înregistrate în Grecia (39,8 ore), România (39,5), Polonia (39,3) și Bulgaria (39,0).

În schimb, Olanda a avut cea mai scurtă săptămână de lucru (32,2 ore), urmată de Austria (33,6) și Germania (34,0). În 2023, munca efectivă săptămânală pentru europeni era de 36,1 ore.

Domeniile cele mai solicitante profesional ca timp de lucru

Activitățile economice care au înregistrat cea mai lungă săptămână de muncă, în UE, în 2023, au fost agricultura, silvicultură și pescuitul (41,5 ore efective de lucru), minerit și exploatare (39,1) și construcții (38,9), în timp ce cele mai scurte săptămâni de lucru au fost înregistrate în educație (31,9) și arte, divertisment și recreere (33,0).

 

 

Orele de lucru, în scădere față de acum 150 de ani

Numărul orelor de lucru au scăzut dramatic pentru lucrătorii din economiile industrializate în ultimii 150 de ani. În 1870, muncitorii din majoritatea țărilor lucrau mai mult de 3.000 de ore anual – echivalentul a 60-70 de ore pe săptămână timp de 50 de săptămâni pe an. Dar vedem că astăzi acele ore de lucru s-au redus aproximativ la jumătate.

În Germania, de exemplu, orele de lucru anuale au scăzut cu aproape 60% — de la mai mult de 3.000 de ore la sfârșitul secolului al XIX-lea la mai puțin de 1.500 de ore în anii 2010 — iar în Marea Britanie scăderea a fost de aproximativ 40%. Înainte de această revoluție a programului de lucru, oamenii lucrau între ianuarie și iulie cât lucrăm noi astăzi într-un an întreg.

Pentru multe țări (printre care și România) nu avem serii lungi de date care să ajungă până în secolul al XIX-lea, potrivit sursei citate de hotnews.ro. Dar în multe state putem vedea trei perioade distincte: Din 1870 până în 1913 a avut loc un declin relativ lent al intensității muncii; apoi, din 1913 până în 1938, scăderea orelor s-a accelerat, iar apoi, după o creștere a numărului de ore imediat după al Doilea Război Mondial, scăderea orelor s-a intensificat deși cu diferențe mari între țări.

Recent Posts

Cinci zodii care vor avea norocul vieții lor în luna octombrie

Zodii norocoase în octombrie. Luna octombrie aduce o nouă energie și oportunități de transformare pentru…

6 ore ago

Nu mânca prune dacă suferi de aceste boli. Pot deveni extrem de periculoase

Prunele sunt printre cele mai iubite fructe de toamnă, apreciate nu doar pentru gustul lor…

7 ore ago

Ritualul paharului cu apă elimină energia negativă din casa ta și atrage abundența

Ritualul paharului cu apă este una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru a…

7 ore ago

O nouă variantă Covid se răspândește rapid în Europa. Cum se manifestă

Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la o nouă variantă de Covid,…

8 ore ago

Tratamentul anti-cancer secret pe care l-ar fi urmat Kate Middleton. ”Nu a fost chimioterapie”

Recent, Kate Middleton a surprins lumea cu un videoclip emoționant în care apărea alături de…

8 ore ago

De ce apar stările de anxietate și melancolie toamna

Melancolie și anxietate din cauza venirii toamnei. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și…

9 ore ago

Citeste si: