Din cuprinsul articolului
Rănile pot fi vindecate de trei ori mai repede. Corpul uman generează un câmp electric care, în mod natural, poate ghida mișcările celulelor pielii, împingându-le spre locul unei răni, de exemplu.
Plecând de la acest fapt, cercetătorii de la Universitatea din Freiburg din Germania și-au propus să amplifice efectul.
Astfel, oamenii de știință au dezvoltat un biocip special conceput care utilizează electricitatea pentru a vindeca rănile de până la trei ori mai repede decât în mod normal. Această descoperire ar putea reduce radical timpul necesar pentru ca micile lacrimi și lacerații să se recupereze.
Rănile pot fi vindecate de trei ori mai repede. Oamenii de știință explică în ce fel
Pentru persoanele cu răni cronice care durează mult timp pentru a se vindeca, cum ar fi persoanele în vârstă, cei cu diabet zaharat sau persoanele cu circulație sanguină deficitară, recuperarea rapidă după tăieturi mici și frecvente deschise ar putea fi o salvare la propriu.
„Rănile cronice sunt o problemă de societate uriașă despre care nu auzim prea multe”, spune Maria Asplund, om de știință în bioelectronică la Universitatea din Freiburg și Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia.
„Descoperirea unei metode care poate vindeca rănile de până la trei ori mai repede poate schimba jocul pentru diabetici și persoanele în vârstă, printre altele, care suferă adesea foarte mult din cauza rănilor care nu se vindecă.”
Deși este stabilit că electricitatea poate ajuta la vindecare, impactul puterii și direcției unui câmp electric asupra procesului nu a fost niciodată bine stabilit. Așadar, cercetătorii au dezvoltat o platformă bioelectronică și au folosit-o pentru a crește pielea artificială formată din celule numite keratinocite, care sunt cel mai comun tip de celule ale pielii și cruciale pentru procesul de vindecare.
Electricitatea crește viteza de vindecare
Ei au comparat, de asemenea, aplicarea câmpurilor electrice pe o parte a plăgii cu câmpuri alternante pe ambele părți ale plăgii.
Atât keratinocitele sănătoase, cât și keratinocitele concepute să semene cu cele de la persoanele cu diabet au migrat de până la trei ori mai repede decât celulele pielii fără nicio interferență electrică, cu o împingere electrică dintr-o singură parte a rănii dovedindu-se cea mai eficientă în repararea pielii artificiale în cel mai rapid timp.
Din fericire, niciuna dintre celule nu a fost deteriorată de câmpurile electrice testate.
„Am văzut că atunci când imităm diabetul în celule, rănile de pe cip se vindecă foarte lent. Cu toate acestea, cu stimularea electrică, putem crește viteza de vindecare, astfel încât celulele afectate de diabet să corespundă aproape celulelor sănătoase ale pielii”, spune Asplund.
Rănile care nu se vindecă într-un mod tipic și rapid cresc riscul de apariție a infecției și întârzierea în continuare a vindecarii. În cele mai severe cazuri, acest lucru poate duce la amputare, făcând ca orice proces care accelerează procesul merită investigat pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale.
Următoarea etapă este testarea modului în care toate acestea funcționează asupra rănilor reale ale oamenilor vii, mai degrabă decât asupra celulelor pielii crescute în laborator. Dezvoltarea aplicațiilor practice se va baza pe traducerea materialelor ieftine, ușor disponibile în experiment, în situații reale.