Randement intelectual mai optim? Acestea sunt alimentele de care are nevoie creierul pentru o mai bună funcționare.

Ți s-a întâmplat să te simți fără chef de muncă sau efectiv epuizat? Simți nevoia să te mobilizezi dar nu știi cum? Ei bine, află că nutriția joacă un rol extrem de important în procesul de funcționare a creirului. Nutriționista Marilena Oprișan ne dezvăluie lista alimentelor benefice pentru buna funcționare a creierului.

„Ar fi recomandat să învăţăm să venim în întâmpinare, să ne oferim nutrienţi de care are nevoie creierul pentru o bună funcţionare, ca să combatem fatigabilitatea cerebrală, să avem un randament optim intelectual.

Vorbim despre acizii graşi esenţiali Omega 3. Se numesc esenţiali tocmai pentru faptul că noi trebuie să îi furnizăm prin aport alimentar, sau să îi suplimentăm sub formă de suplimente. Îi regăsim în peştele gras, în somon, ton, hering, macrou, sardină. Trebuie să fim atenţi, că dacă este recomandat să mâncăm astfel de peşte, să fim atenţi la sursa de provenienţă de unde a fost capturat, întrucât o contaminare cu metale grele, cum ar fi cu mercur sau cu cesiu, va avea un efect opus. Dacă vrem să aducem nutrienţi preţioşi pentru nutriţia cerebrală, la polul opus va avea un efect inflamator.

Omega 3 putem să găsim în seminţele de susan, în toate seminţele şi fructele oleaginoase. Miezul de nucă românească, de exemplu, prin faptul că imită forma creierului. De asemenea, când vorbim de nutriţie cerebrală, ne gândim la un echilibru între serotonină şi dopamină.

Serotonina nu se obţine din alimentaţie

„Serotonina nu putem să o luăm din alimente, însă există precursori de serotonină, mai precis un aminoacid numit triptofan şi îl găsim în alimente precum în origine aniamală, cât şi origine vegetală. De orgine aniamală, de exemplu în carnea slabă de curcan, în brânzeturile maturate şi fermentate, în leguminoase – linte, fasole neagră, năut. Triptofanul practic este precursor şi face sinteză de serotonină. De asemenea, categoria antioxidanţilor care conţin polifenol. Polifenolii au un rol foarte important, cum ar fi ciocolata neagră, pe lângă cafea şi ceaiul verde. (…) Toate fructele şi legumele de culoare violacee. Ele sunt bogate în vitamina C. Când vorbim de nutriţia cerebrală trebuie să existe un nivel optim de glucoză.”

Dehidratarea duce la oboseală

Atunci când detectăm o epuizare fizică, cel mai banal aliment este apa. Prin simplul fapt că nu ne hidratăm, starea de deshidratare poate să ducă la o stare de oboseală, de moleşeală, dureri de cap. Din cauză că suntem desihrataţi, organismul se ocupă să rezerve resursele, să menţină un echilibru hidroelectrolictic în organism şi atunci, şi transportul oxigenului către creier va fi încetinit şi aşa se explică acea stare de letargie”, a spus Marilena Oprişan, nutriţionist dietetician.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: