Din cuprinsul articolului
Este esențial ca o leziune sau rană pe colul uterin (așa cum este numită în termeni populari) să fie identificată și tratată precoce pentru a preveni dezvoltarea cancerului de col uterin.
Aceste leziuni nu vor evolua rapid către neoplasm, însă dacă vor rămâne netratate vor duce la neoplasm. În cabinetele medicilor ginecologi vin tot mai des tinere de până în 40 de ani cu astfel de leziuni.
Leziunile precanceroase ale colului uterin sunt modificări anormale ale celulelor de la acest nivel care pot evolua către/în cancer invaziv al colului uterin.
Dr. Cristian Jumuga, medic ginecolog cu supraspecializare în oncologie genito-mamară: “Infecția persistentă cu HPV-HR, statutul socio-economic scăzut și fumatul sunt printre factorii de risc pentru leziunile precanceroase ale colului uterin. De asemenea, debutul precoce al vieții sexuale și imunosupresia cronică pot favoriza apariția acestora.
Nu există un singur test care să identifice cu o precizie absolută prezența leziunilor precanceroase pe colul uterin, de aceea în practica medicală se folosesc mai multe teste. Printre cele mai semnificative se numără testul Pap, testarea pentru HPV și colposcopia.
Diagnosticul precis se obține prin efectuarea unei biopsii cervicale care presupune prelevarea unui mic fragment de țesut de la nivelul colului uterin, în cazul pacientelor la care testele preliminare au indicat anomalii.”
În funcție de rezultatele obținute, medicul decide metoda de biopsie și în funcție de aceasta va stabili conduita terapeutică.
Dr. Cristian Jumuga, medic ginecolog cu supraspecializare în oncologie genito-mamară: „Avem la dispoziție mai multe metode de biopsiere cervicală și, în funcție de ceea ce vedem la colposcop și la rezultatul examenului Babeș – Papanicolau, o alegem pe cea mai potrivită:
• Biopsia țintită sub colposcop: se prelevează un mic fragment de țesut din zona reprezentativă
• Chiuretajul endocervical
• ERAD
• Conizația: îndepărtarea chirurgicală a unui fragment extins, de formă conică, care poate fi și metodă terapeutică”
Tipul de tratament este decis de către medic după confirmarea, prin biopsie, a leziunilor cervicale precanceroase.
Dr. Cristian Jumuga, medic ginecolog cu supraspecializare în oncologie genito-mamară: “Atunci cand stabilim tipul de tratament vom ține cont de severitatea leziunilor, vârsta pacientei, dorința de a mai avea copii și eventualele afecțiuni ginecologice asociate. Tratamentul se împarte în observare (pentru leziuni minore) și tratament propriu-zis (pentru leziuni majore sau persistente), inclusiv excizie sau ablație. Monitorizarea periodică prin Pap test, HPV și colposcopie este recomandată pentru leziuni minore. Pentru că cele mai multe dintre aceste patologii se dezvoltă fără să prezinte simptome și nu manifestă clinic, este crucial ca toate femeile active sexual să se prezinte periodic la medicul ginecolog pentru efectuarea analizelor uzuale, cum ar fi examenul Babeș-Papanicolaou și testarea pentru HPV. ”
Detectarea precoce și gestionarea adecvată a patologiilor precanceroase ale colului uterin sunt esențiale pentru prevenirea progresiei către neoplasm. Educația, screening-ul regulat și vaccinarea pot juca un rol semnificativ în protejarea sănătății femeilor.
Durerea de spate indică cancer în aceste situații. Deși cele mai frecvente cauze sunt leziunile,…
ZODIA care își va schimba radical viața. Nativii dintr-o anumită zodie avea parte de transformări…
Din cuprinsul articolului • „Avem ambiţia ca numărul fumătorilor să scadă substanțial până în 2030”…
Sfârșitul de an aduce adesea cu sine emoții intense din cauza schimbărilor, a evenimentelor neașteptate…
Fructele se numără printre alimentele cu efecte ultrabenefice asupra organismului, care nu trebuie să lipsească…
Previziunile ANM se schimbă constant. Conform celor mai noi date, vremea va suferi schimbări radicale…