Din cuprinsul articolului
Lacul Colibița este o bijuterie turistică ascunsă în inima Ardealului, frumusețea sa izvorăște dintr-un cadru natural spectaculos, unde apele cristaline înconjurate de munți și păduri oferă o priveliște uimitoare.
Poarta de intrare în Munții Călimani, stațiunea Colibița este cel mai pitoresc loc din Bistrița-Năsăud. Lacul de acumulare și munții oferă zonei un farmec aparte.
Aici există cel mai pur aer din țară, dar și izvoare cu ape minerale, cu beneficii extrem de importante pentru sănătate, informează bnpoartatransilvaniei.ro
Studiile arată că microclimatul stațiunii Colibita determină o concentrație foarte mare de micro ioni negativi cu influență binefăcătoare asupra sistemului nervos și este locul cu cea mai mare concentrație de ozon.
Datorită concentrației mare de ozon și ioni de iod a zonei (recomandați pentru tratamentul afecțiunilor pulmonare și cardiace) Colibița a fost cunoscută până în anii ’80 ca o renumită stațiune climaterică și în 2017, în baza studiilor realizate, a fost atestată ca stațiune turistică de interes local.
Însă nu numai aerul este deosebit la Colibița!
Apele minerale constituie apariţii hidrogeologice importante în această zonă iar, în funcţie de compoziţia lor chimică, acestea sunt carbogazoase feruginoase (numite “borcuturi”) şi clorosodice (numite “slatini”).
Apele erau folosite de către locuitori pentru conservarea alimentelor, pentru tăbăcirea pieilor, prepararea murăturilor şi pentru hrana animalelor.
Speculații despre proprietățile miraculoase ale aerului de la Colibița au circulat încă din anul 1883 când, o tânără bistrițeană a afirmat că a reușit să se vindece de tuberculoză datorită aerului ozonat din această zonă.
Mai târziu, în 1927 apar în “Frăţia Românească” informații care aveau să întărească afirmația tinerei, și anume:
”O regiune excelentă pentru a-şi adormi oricine greutăţile neajunsurilor de peste an, a-şi alunga afecţiunile pulmonare inspirând un aer ozonat de brad, având posibilitatea de a face cură la razele de soare ultraviolete.”
În perioada interbelică a existat în localitate și un sanatoriu unde oamenii se puteau trata de boli pulmonare. Acesta a fost pus pe picioare de Olivia Deleu, soția unui fost primar din Cluj. Sanatoriul “Caritatea” a fost locul unde orfanii, elevii și studenții din Transilvania și-au găsit sănătatea. Din păcate clădirea și-a încheiat activitatea în 1944 când a fost distrusă din cauza unui incendiu.
Proprietățile curative ale aerului ozonat din Colibița s-au păstrat și astăzi iar în urmă cu câțiva ani, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a cerut un studiu care să ateste acest lucru. Concluzia studiului a fost prezentată de Radu Moldovan, preşedintele consiliului judeţean:
„Rezultatele studiului confirmă că nivelul de ozon din Colibița este similar cu cel din Munţii Alpi, la cote de peste 2000 de metri altitudine. Valoarea concentraţiei de ozon măsurată în Colibița este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3”.
Ozonul, cel mai puternic oxidant cunoscut de om, este o moleculă alcătuită din trei atomi de oxigen. Descoperirea acestui element a fost atribuită chimistului german Christian Friedrich Schonbein în anul 1840.
La nivel terestru, stratul de ozon este prezent în atmosferă. El are rolul de a filtra o mare parte din radiațiile UV venite de la soare, reglând astfel temperatura din atmosferă. Fără stratul existent de ozon, viața pe Terra nu ar mai fi posibilă.
La nivel mondial, terapia cu ozon este folosită de peste 150 de ani în scop curativ. Rolul ozonoterapiei este de a crește gradul de oxigenare a țesuturilor organismului uman. Ozonul are proprietatea de a distruge bacteriile, virușii, mucegaiul, ciupercile, tumorile și mulți alți agenți patogeni și poluanți.
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…