Sari la conținut

Rafila: Virozele nu se tratează cu antibiotice, e o greșeală majoră

imunizare copii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

A început sezonul virozelor, iar Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, vine cu sfaturi importante pentru părinți despre utilizarea antibioticelor. Acesta spune că „virozele nu se tratează cu antibiotice, e o greșeală majoră. Părinții să nu-și facă provizii!”

 Virozele nu se tratează cu antibiotice

Ministrul Sănătății a vorbit despre administrarea antibioticelor, în cazul copiilor, dar și despre forme ușoare de boală, de viroză și de răceală. În acest caz, părinții nu trebuie să nu se prezinte la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU)

„Sfatul meu pentru părinții care au copii bolnavi și au simptomatologie moderată – o tuse moderată, o durere de gât sau febră de 38 de grade – să nu se prezinte la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU). Nu pentru că aș avea ceva împotrivă, dar timpul de așteptare este foarte lung.

Rafila, sfat pentru părinți

La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală sunt zilnic și 400 de prezentări, ceea ce este enorm. Dacă sunt forme ușoare de boală, de viroză, de răceală, în niciun caz să nu se prezinte, fiindcă timpul acela de așteptare prelungit poate să favorizeze transmiterea unei alte infecții, nu neapărat viroza cu care s-a prezentat părintele, împreună cu copilul.

Sfatul meu este să se apeleze la medicul de familie în cursul săptămânii. E foarte important să primească o recomandare medicală și să nu dea antibiotic copilului. Am văzut destul de multe discuții că acum, în sezonul virozelor, nu sunt antibiotice. Virozele nu se tratează cu antibiotice, este o greșeală majoră. Nu aș vrea ca părinții să-și facă provizii de antibiotice pe care să le păstreze acasă.

Săptămâna Europeană a Conștientizării Utilizării Antibioticelor

Chiar acum două zile a început Săptămâna Europeană a Conștientizării Utilizării Antibioticelor și recomandarea clară este să nu dăm antibiotice în viroze pentru că nu îmbunătățesc cu nimic situația. Dimpotrivă, selectează bacterii care devin rezistente la antibiotice. Sigur, dacă este nevoie de antibiotice trebuie prescris de medici. Nu spun că nu este util în infecții bacteriene. Dar, în infecții virale, acestea nu-și au rostul și spun asta din punct de vedere profesional fiindcă sunt microbiolog, cu asta mă ocup. Atunci trebuie evitat acest tratament”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la B1 TV, duminică seara.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că la finalul lunii noiembrie vor sosi în ţară primele doze de vaccin anti-COVID-19 adaptat la variantele Omicron BA4 şi BA5 şi că se va vaccina cu doza a patra împotriva acestei boli.

COVID-19 nu mai reprezintă o problemă

„Pandemia de COVID-19 este o problemă la nivel global, dar manifestările din fiecare ţară sunt particulare. Noi avem între 200 şi 400 de cazuri pe zi, câteva decese. Au fost şi zile fără niciun deces. Este clar că, în acest moment, COVID-19 nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică în ţara noastră.

Dar, ca orice viroză imprevizibilă din punct de vedere al evoluţiei, face să existe recomandarea vaccinării, mai ales că vine până la sfârşitul lunii vaccinul adaptat BA4, BA5, pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sau pentru persoanele cu diverse boli cronice”, a afirmat Rafila, duminică, la Romexpo, unde se desfăşoară examenul de Rezidenţiat.

El a precizat că este pentru prima dată când se va utiliza „un vaccin adaptat” şi că nu este exclus ca imunizarea anti-COVID-19 să devină sezonieră.

Vaccinare sezonieră pentru COVID-19

„Eu personal, de exemplu, o să mă vaccinez cu cea de-a patra doză. Mi se pare protectiv, aşa cum m-am vaccinat şi împotriva gripei. Nu este exclus ca în viitor să avem o vaccinare sezonieră şi pentru COVID-19, aşa cum este şi pentru gripă, fără ca acest lucru să aibă acelaşi impact sau vreo legătură cu situaţia dramatică care a existat în cursul anului 2021, când în al patrulea val pandemic am avut peste 26.000 de decese”, a adăugat Rafila, citează DC News.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel