Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat duminică seară demersurile făcute pentru a răspunde revendicărilor formulate de angajații din sectorul pe care îl gestionează.
Întrebat despre revendicările sindicatelor din sistemul de sănătate, ministrul a spus: „E normal să existe astfel de revendicări. Eu m-am întâlnit cu toate sindicatele, cele reprezentative din domeniul sanitar (…), cunosc foarte bine revendicările lor. Unele sunt mai vechi.
Lucrul pe care l-am discutat și l-am stabilit, și sper să putem să ne ținem de cuvânt și unii, și alții, este următorul. Sunt trei categorii de revendicări, în primul rând este vorba despre solicitarea lor de a debloca posturile din Sănătate și acest lucru suntem pe cale să îl realizăm”.
„În total, sunt vreo 14.000 de posturi care sunt solicitate ca să fie ocupate, adică chiar pot să vă dau și această cifră, aproape 4.000 la Sănătate, în jur de 10.000 la autoritățile locale. Vom promova cât de curând acest memorandum prin Guvern și atunci, în momentul în care el va fi acceptat de către Guvernul României, se pot organiza concursuri pentru ocuparea acestor posturi”, a declarat Alexandru Rafila la postul B1TV.
„Cea de-a doua revendicare, la care suntem pe punctul de a o soluționa, este vorba de semnarea unui nou contract colectiv de muncă. Am avut discuții timp de câteva luni cu toate sindicatele, s-au finalizat, avem o formă finală a acestui contract colectiv de muncă.
Singurul lucru care mai trebui să se întâmple ca să pot să îl semnez și să existe o viză de legalitate pe el, modificarea prin ordonanță de urgență a numărului de zile de concediu pentru personalul medical (…). Preluăm același număr de zile din vechiul contract și el trebuie precizat și aprobat printr-o ordonanță de urgență”, a continuat el.
„Astea sunt două lucruri care se vor rezolva probabil în cursul acestei săptămâni (…). În plus, încă o revendicare care cred că poate fi soluționată într-un timp relativ scurt este actualizarea valorii tichetelor de masă pentru personalul sanitar și plata tichetelor de vacanță nu din veniturile spitalelor, cum se întâmplă în momentul de față și pentru care există resurse limitate, ci de la bugetul de stat”, a explicat ministrul.
Oficialul consideră că „problema cea mai complicată” este cea „legată de eventuale creșteri salariale”, dar susține că Ministerul Sănătății a transmis deja către Ministerul Muncii partea sa pentru viitoarea lege a salarizării.
„Gândiți-vă că un director financiar într-un mare spital are în jur de 3.000 de lei salariu, în condițiile în care rulează un buget foarte mare, e o mare responsabilitate, e un salariu mai mic decât al unui asistent medical. Nu este normal să existe aceste discriminări”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…