Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătății, Alexandru RAFILA: „În UE este un algoritm care duce la declanșarea stării de epidemie”. La ce să ne așteptăm și ce măsuri iau autoritățile.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a estimat astăzi că e foarte probabil ca această săptămână să fie a treia de creștere consecutivă a cazurilor de gripă și că e avută în vedere declararea stării de epidemie de gripă.
Totodată, Rafila a explicat că în Uniunea Europeană există un anumit algoritm care duce la declanșarea stării de epidemie.
Acesta urmărește o creștere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână consecutiv și o rată de izolare a virusurilor gripale care depășește 10% din totalul probelor prelevate.
Asta în timp ce, în mai multe țări europene a fost raportată deja lipsa medicamentelor din farmacii și în special a antitermicelor și antigripalelor. Ministrul grec al sănătății a cerut Comisiei Europene să crească producția de medicamente.
Potrivit oficialului grec, lipsa ar fi cauzată de o reducere a producției din cauza pandemiei de COVID-19, a crizei energetice, operațiunilor militare din Ucraina, dar și a reducerii procesului de producție în țările care au materiile prime corespunzătoare.
Majoritatea laboratoarelor farmaceutice din lume se aprovizionează din China, principalul producător al substanței active din medicamente de tip paracetamol.
Confruntate în prezent cu o explozie a cazurilor de COVID, autoritățile din Beijing au rezervat pentru piața internă o mare parte a producției și au înăsprit exportul.
În condițiile unei penurii a paracetamolului, Guvernul Franței a analizat astăzi, în prima ședință din an, modul cum va fi gestionată o perioadă marcată de un impact sever al gripei sezoniere și al cazurilor de COVID.
Începând de mâine, francezii care vor dori să cumpere paracetamol vor trebui să meargă la farmacie, de unde, desigur, vor primi medicamentul în cantități rezonabile.
A fost interzisă, cel puțin până la sfârșitul lunii, vânzarea pe internet a tuturor medicamentelor pe bază de paracetamol, pentru a putea gestiona mai bine problemele de aprovizionare și pentru a-i împiedica pe unii să își facă stocuri inutile.
Penuria de antivirale persistă de câteva luni pe piaţa franceză. Deja în toamnă, când s-a declanșat epidemia de bronşiolită la copii, Agenția Națională pentru Securitatea Medicamentelor le-a cerut farmaciștilor să vândă rațional produsele pe bază de paracetamol, iar la jumătatea lunii trecute ministrul sănătății anunța prelungirea penuriei pentru unele formule pediatrice pe bază de paracetamol și pentru anumite antibiotice.
Principala cauză a problemelor de aprovizionare cu substanțe active pentru producerea medicamentelor a devenit evidentă în Europa în 2020, în timpul epidemiei de COVID.
Ca și în cazul altor industrii, producția a fost mutată de-a lungul timpului în fabrici din China și India pentru a reduce costurile, fără a anticipa însă și posibilele consecințe.
Totodată, autoritățile franceze au decis să readucă producția în țară, un proces care se dovedeşte de lungă durată. Prima fabrică ar urma să producă substanța activă pentru paracetamol abia în 2026 pe teritoriul francez, notează Radio România Actualități.
În cazul antibioticelor, 70% din farmaciile din Franța întâmpină în prezent dificultăți de aprovizionare. De aceea, guvernul a decis să le acorde permisiunea farmaciilor dotate cu propriile laboratoare să producă antibiotice.
Astfel, cele 40 de laboratoare ale unor farmacii private și cele şapte ale unor farmacii din incinta unor spitale vor putea produce 30% din necesarul antibioticelor prescrise lunar de medici la nivel național.
Organizațiile patronale și sindicale ale farmaciştilor atrag atenția însă că nu doar paracetamolul şi antibioticele reprezintă o problemă de aprovizionare pentru ei, ci le lipsesc foarte multe molecule dintre cele prescrise pacienților.
Potrivit sursei citate, tot astăzi, Cabinetul de la Paris a validat restricțiile sanitare care intră în vigoare de mâine pentru toți pasagerii avioanelor sosite pe aeroporturile franceze din China sau care au tranzitat.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, fost ministru al sănătății în perioada epidemiei, Olivier Véran, a explicat în conferința de presă susținută după ședința de guvern.
„Recrudescența epidemiei în China este motiv de îngrijorare legitimă pentru întreaga Europă. Nicio țară nu vrea să se confrunte cu o nouă explozie epidemică pe teritoriul său, după toate eforturile și sacrificiile făcute în ultimii trei ani.
Franța face parte din primele țări care aplică măsuri. Începând din 5 ianuarie, adică de mâine, prezentarea unui test COVID negativ prelevat în ultimele 48 de ore va fi obligatoriu pentru toți pasagerii care vin din China sau au tranzitat prin China.
Este o măsură de bun simț, de protejare a concetățenilor noştri, iar dacă unii au îndoieli ar trebui să știe că o operațiune de testare aleatorie a pasagerilor veniți din China s-a derulat ieri pe un aeroport francez.
Un test din trei a fost pozitiv, ceea ce justifică măsurile de control pe care le vom aplica. De la 1 ianuarie fusese deja impusă obligativitatea de a purta masca sanitară la bordul avioanelor în timpul zborului”, a declarat oficialul francez, potrivit Radio România Actualități.
Săptămâna trecută, Spania și Italia au aplicat și ele un set de măsuri sanitare care îi vizează pe pasagerii sosiți din China.
Germania respinge deocamdată impunerea unei politici de testare obligatorie, dar cere instituirea unui sistem de monitorizare a noilor variante potențial periculoase ale virusului, mai notează Radio România Actualități.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…