Sari la conținut

Rafila: Experţii internaţionali nu vor realiza o anchetă la Spitalul Sf. Pantelimon

Spitalul Sfantul-Pantelimon Bucuresti
Sursă foto: Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon
Spitalul Sfantul Pantelimon

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că experţii de la societatea europeană şi cea mondială de anestezie şi terapie intensivă nu vor realiza „o anchetă” la Spitalul Sf. Pantelimon, ci o evaluare profesională legată de protocoale şi proceduri.

„Aşteptăm să vină aceşti experţi. Noi am accesat două organizaţii: Organizaţia Europeană şi cea Mondială a Specialiştilor în Terapie Intensivă. Au răspuns din partea ambelor organizaţii. Ideea nu este neapărat să evalueze situaţia de acolo, de la Pantelimon, ei nu vin să facă o anchetă, ei vin să facă o evaluare profesională legată de protocoale, de proceduri şi, mai mult decât atât, să putem să avem şi o discuţie deschisă în spaţiul public, dar şi în zona profesională în ceea ce priveşte protocoalele care trebuie utilizate şi în România pentru pacienţii aflaţi în situaţii terminale”, a spus ministrul.

România are nevoie de 4.000 de paturi pentru îngrijiri paliative

El a estimat că la nivel naţional sunt necesare 4.000 de paturi pentru pacienţi care au nevoie de îngrijiri paliative. În prezent, există 3.300 de astfel de paturi.

„Noi avem în momentul de faţă 3.300 de paturi, dintre care 3.000 sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate, dar nu discutăm doar despre paturi pentru îngrijiri paliative, pentru că o componentă importantă, cea care a fost abordată, astăzi de fapt, se referă la îngrijirile la domiciliul pacientului, când se deplasează persoane specializate la domiciliul pacientului pentru acordarea acestor îngrijiri paliative. Ştiu că au tot circulat tot felul de cifre, că avem doar 20%, că avem 5%.

Eu vă spun că acel program care a fost făcut cu fonduri norvegiene – au lucrat inclusiv cei de la Hospice, au fost parte din acest program ANMCS-ul, Ministerul Sănătăţii, reprezentanţi ai spitalelor – şi numărul estimat de paturi pentru paliaţi în România, necesar, este de circa 4.000”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Secţia ATI de la Spitalul Sf Pantelimon intră în renovare

În ce priveşte lucrările de renovare de la Spitalul Sf. Pantelimon, Rafila a explicat că în primă instanţă va fi renovat şi igienizat un spaţiu care a avut rolul de compartiment pentru terapie intensivă în timpul pandemiei. După mutarea echipamentelor în acest spaţiu, va fi renovată şi secţia actuală.

sursa foto: urgentapantelimon.ro

„M-am întâlnit în repetate rânduri cu noua conducere a spitalului, a existat şi o vizită pe teren la spital. Ceea ce vom face în perioada imediat următoare va fi amenajarea unui spaţiu în care să fie relocată secţia sau parte din secţia de terapie intensivă, care va intra într-un proces de renovare completă. În ceea ce priveşte alte elemente care ţin de cercetarea penală, nu avem niciun fel de altă informaţie”, a evidenţiat ministrul.

Semnal pentru opinia publică

Rafila a explicat că lucrările de renovare sunt necesare deoarece unitatea medicală nu a beneficiat de astfel de investiţii „de mulţi ani” reabilitări. „Inclusiv condiţiile de lucru ale medicilor nu erau, să spunem, cele mai bune.

Pe de altă parte, trebuie să dăm un semnal clar opiniei publice, pacienţilor, că în Spitalul Pantelimon lucrurile evoluează într-un mod care să le dea lor încredere să se adreseze acestui spital care, trebuie să spun, are foarte mulţi profesionişti de bună calitate şi e păcat să nu utilizăm acest corp medical profesionist din Spitalul Sf. Pantelimon”, a subliniat el.

Rafila a reiterat că a împuternicit echipa de control de la Ministerul Sănătăţii se deplaseze la Spitalul Sfântul Pantelimon, după reclamaţii de natură administrativă făcute de asistenta şefă şi de un medic ATI.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel