Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat în cadrul unei intervenții televizate că, până în prezent, în această vară doar o persoană a fost diagnosticată cu infecția cauzată de virusul West Nile, transmisă prin înțepătura de țânțar.
Alexandru Rafila precizează că nu este exclusă posibilitatea ca noi cazuri să apară, în perioada următoare, şi subliniază importanţa acţiunilor de combatere a insectelor.
„Deocamdată nu sunt probleme deosebite, pentru că nu avem decât un singur caz confirmat în acest an, dar asta nu înseamnă că nu vor apărea noi cazuri noi, ne aflăm la debutul sezonului, maximul va fi, probabil, la sfârşitul lunii august. (…)
Avem un singur caz până în momentul de faţă, dar cu siguranţă vom avea mai multe cazuri, au fost ani când am avut diagnosticate sute de cazuri, în urmă cu 25 de ani a fost prima dată când în România a fost identificată această boală şi a fost o situaţie destul de serioasă. Deocamdată lucrurile sunt sub control”, a afirmat Alexandru Rafila într-o intervenție la Antena 3 CNN.
Acesta a declarat că există persoane pentru care infecția cu virusul West Nile este asimptomatică, în timp ce pentru altele, în special cele cu comorbidități, poate fi fatală.
Ministrul a subliniat rolul crucial al autorităților locale în atenuarea populațiilor de insecte.
„Autoritățile locale trebuie să ia măsuri pentru reducerea populațiilor de țânțari.
Vă spun cazul particular al Bucureștiului. E foarte important să existe o corelare între Primăria Generală și primăriile din județul Ilfov, pentru că această acțiune de combatere a țânțarilor trebuie să se facă coordonat, pentru că, altfel, țânțari se mișcă din oraș în periferie. (…) Trebuie luate măsuri încât populația de țânțari să scadă”.
Întrebat dacă România s-ar putea confrunta și cu alte boli, având în vedere creșterea temperaturilor, Rafila a răspuns:
„Este și această posibilitate. Nu este exclus, mai ales că se schimbă și tipul de țânțari care populează zona României. Există și țânțari care transmit și alte tipuri de boli, de exemplu febra galbenă, Dengue, febre hemoragice care pot să afecteze populația. Nu este cazul pentru moment, dar nu este exclus ca odată cu schimbările climatice să avem și diverse patologii care sunt prezente mai ales în țările din zona tropicală sau mediteraneană”, a spus Rafila.
Alexandru Rafila a mai afirmat că medicii români de la spitalele de boli infecţioase sunt pregătiţi să trateze pacienţii cu astfel de afecţiuni.
Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…
Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…
Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…
Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…
Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…