Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a tras un nou semnal de alarmă privind deficitul de medici din anumite zone din ţară. Cu toate acestea, paradoxal, România are în marile oraşe de trei ori mai mulți medici decât media UE.
Problema în România nu este deficitul de medici, ci distribuția lor, spune ministrul. Potrivit acestuia, în marile orașe din țară, media UE este depășită, în timp ce în alte localități este la jumătate.
Soluții pentru angajarea medicilor, în condițiile ordonanței Trenuleț
Rafila a precizat, în context, că se vor găsi soluții pentru angajarea medicilor tineri, chiar și în condițiile ordonanței Trenuleț.
„Avem două categorii de posturi. sunt posturile care au fost aprobate prin memorandumuri anterioare și care nu s-au ocupat. În plus această ordonanță prevede că pentru rezidenții care au susținut examenul de specilitate în cursul anului 2024, devin acum specialiști, spitalele din România pot scoate posturi la concurs”, a declarat Alexandru Rafila la TVR Info.
Nu toate posturile scoase la concurs vor fi în București, Iași și Cluj
El spune însă că nu toate posturile scoase la concurs vor fi în București, Iași și Cluj. „Vor fi posturi în spitalele din țară, pentru că toate spitalele din țară au nevoie de cadre medicale și atunci sigur că poate să existe o nemulțumire că nu sunt în centrele universitare”, a adăugat Rafila, potrivit sursei citate de Mediafax.
Întrebat despre deficitul de personal, ministrul Sănătății a răspuns: „Problema nu este a deficitului de personal, este vorba despre faptul că în România sunt destui medici în momentul de față, problema este cum sunt distribuiți. Bucureștiul are de trei ori mai mulți medici decât media UE, Iașiul și Clujul de două opri mai mulți și alte localități au jumătate din media UE”.
Alexandru Rafila a spus că atragerea medicilor tineri depinde și de implicarea autorităților locale: „Trebuie să îi convingă că odată veniți acolo devin parte a comunității. Or, dacă lucrul acesta nu se întâmplă, atunci nu o să vină nici medicii”.