Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că numărul cazurilor de gripă a scăzut cu 15% în ultima săptămână, el precizând că speră ca până la sfârşitul lunii februarie să se ajungă la nişte valori care să fie gestionabile fără probleme.
Alexandru Rafila a declarat că numărul virozelor s-a stabilizat în ultima săptămână, dar că a scăzut semnificativ numărul cazurilor de gripă. Din cauza numărului de îmbolnăviri, în România a fost declarată stare de alertă epidemiologică, dar nu s-a impus declararea epidemiei de gripă.
„Numărul de viroze respiratorii s-a stabilizat. Este aproape identic cu cel de săptămâna trecută, iar numărul cazurilor de gripă a scăzut semnificativ, cu 15 la sută. Va începe scăderea numărului de cazuri şi la viroze, la gripă s-a întâmplat deja, iar până la sfîrşitul lunii februarie vom ajunge sper la nişte valori care să fie gestionabile fără probleme”, a afirmat ministrul la Digi 24.
El a precizat că, în ultimii ani, circulaţia intensă a virusurilor gripale, nu doar în România, a avut legătură cu ridicarea restricţiilor anti-Covid.
„Circulaţia intensă a virusurilor gripale a fost legată de perioada post-Covid. Când măsurile de reducere a circulaţiei, de protecţie individuală şi de protecţie colectivă au fost mult aplicate în majoritatea statelor lumii, şi numărul cazurilor de gripă a fost mic.
Când restricţiile s-au ridicat atunci şi gripa şi-a arătat adevărata faţă. Pe de altă parte, doi-trei ani fără infecţii gripale au dus şi la o scădere a imunităţii populaţiei împotriva virusului gripal, pentru că oamenii nu s-au mai întâlnit cu acest virus”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila consideră că singura soluţie anti-gripă este creşterea acoperirii vaccinale, el precizând că în România nu a existat „o apetenţă deosebită” pentru vaccinare.
„Nu am avut din păcate în România o apetenţă deosebită pentru vaccinarea antigripală. Performanţa ultimilor ani a fost în jur de 1,5 milioane de doze administrate. În alte ţări e mult mai mult decât în România, pentru că lumea încearcă să protejeze categoriile cele mai expuse, respectiv persoane de peste 65 ani, pacienţi cu boli cronice şi gravide. La noi procentul este mic, anul acesta fost chiar mai puţin de 1,5 milioane de doze administrate”, a declarat Alexandru Rafila.
Totodată, el a precizat că numărul de decese din cauza gripei este mult mai mic decât cel înregistrat în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Covid. „Oricum, numărul de decese la gripa care a fost confirmată nu a fost foarte mare, probabil undeva în jur de zece.
Cifra este mult mai mică decât în cazul infecţiei cu Covid-19, care săptămânal face între zece şi 25 de decese. Culmea, în rândul deceselor la pacienţii infectaţi cu coronavirus proporţia dintre cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi e aproape egală”, a explicat Rafila.
Întrebat dacă a avut gripă în această iarnă, ministrul Alexandru Rafila a spus că nu, motivând că se vaccinează anti-gripal în fiecare an.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…