Sari la conținut

Raed Arafat vrea să ne salveze cu orice preț: Nu înţeleg de ce scutim GRAVIDELE de centura de siguranță. Prevenirea rămâne mai IEFTINĂ

Raed Arafat vrea să ne salveze cu orice preț: Nu înţeleg de ce scutim GRAVIDELE de centura de siguranță. Prevenirea rămâne mai IEFTINĂ.

La începutul lunii aprilie, reprezentanţii Fundaţiei SMURD au achiziţionat mai multe geamanduri inedite care au rolul să avertizeze turiştii teribilişti să nu depăşească nivelul de siguranţă al apei.

În partea superioară, baliza se termină cu o cruce, iar pe frontispiciu a fost inscripţionat următorul mesaj: „Pericol de înec după acest punct. 36 de oameni au murit anul trecut după ce au depăşit geamandurile. Întoarce-te acum!“.

În urmă cu o săptămână, Raed Arafat, șeful DSU, explica cum că prin montarea unor geamanduri cu cruce ativă nu a urmărit decât să „sporească acţiunile de prevenire a înecurilor“, prin semnalarea, într-un mod vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.

„Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti, şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani”, a scris, luni, pe Facebook, Raed Arafat, referindu-se la geamandurile cu cruce de pe litoral.

Raed Arafat vrea să ne salveze cu orice preț: Nu înţeleg de ce scutim GRAVIDELE de centura de siguranță.

După ce a s-a declarat uimit de faptul că românii n-au apreciat gemandurile în formă de cruce, șeful DSU a găsit un nou motiv de nedumerire.

Raed Arafat nu înțelege de ce femeile gravide nu poartă centură de siguranță. Care e obligatorie, pentru că salvează vieți.

„Cel mai bine e să prevenim accidentul. DSU, de când s-a înfiinţat, a avut un rol major în integrarea serviciilor de intervenţie. Participăm în diferite acţiuni comune cu colegii de la poliţie, dar vreau să înţelegeţi că, atunci când am zis de două niveluri de prevenire, mai este un nivel.

Prevenirea decesului şi impactului şi invalidităţii la care se accidentează prin a avea un sistem de intervenţie de urgenţă adecvat”, a spus Arafat la conferinţa internaţională „Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”, potrivit Agerpres.

„Vedem în toată societatea respingerea unor reguli şi bravură. De ce nu punem centură? Suntem mai deştepţi? De ce scutim gravidele să poarte centură? O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina.

Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură. Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să deranjăm purtătorul”, a spus şeful DSU.

Accidentul, dacă e prevenit, e mult mai ieftin decât să intervenim la el

Arafat a adăugat că numărul de accidente rutiere a crescut în ultimii ani. Astfel, dacă intervenţiile în accidente rutiere, la nivelul echipajelor SMURD, erau în 2018 de 17.837, în 2021 acestea s-au cifrat la 23.191, majoritatea intervenţiilor fiind comune cu echipajele de ambulanţă.

El a vorbit totodată despre un program european, aplicat prin IGSU, prin care 700 de conducători auto din serviciile de ambulanţă şi 2.400 de pompieri vor primi instruire pe conducere preventivă.

„Acesta este un prim proiect – să prevenim mai bine. În final, prevenirea rămâne mai ieftină, suntem obligaţi să ne pregătim şi pe intervenţie, dar preferabil e să nu ne folosim toate resursele. Pentru o victimă uneori noi deplasăm şi 30 de persoane. Accidentul, în final, dacă e prevenit, e mult mai ieftin decât să intervenim la el”, a mai spus Arafat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel