Din cuprinsul articolului
Raed Arafat vrea să monteze GRATUIT 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon în casele românilor. „Ținta noastră sunt casele mai vechi”.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat începerea unei campanii naționale de siguranță, pentru îmbunătățirea siguranței locuințelor românilor.
În cadrul acestei camapnii, vor fi montate gratuit 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon în locuințele din România, în lunile ce urmează, cu sprijinul partenerilor E.ON și Delgaz Grid.
10.000 de detectoare de fum şi monoxid de carbon vor fi montate gratuit în casele românilor
„În fiecare judeţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu autorităţile publice locale vor alege în 10 şi 15 localităţi. În cele 10 – 15 localităţi urmează ulterior să se discute cu cetăţenii şi cetăţenii doritori, nu este obligatoriu, să se instaleze la ei astfel de detectoare, pot obţine un detector de fum şi eventual de monoxid de carbon, aici depinde de evaluarea nevoilor”, a explicat Arafat, potrivit antena3.ro.
Campania “Detector pentru viață”, este programată să înceapă în săptămâna dedicată Protecției Civile. Vor fi organizate diverse activități educative, inclusiv cursuri de prim-ajutor și zile cu porțile deschise la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență.
Potrivit lui Raed Arafat, ţinta acestei campanii sunt casele mai vechi, dar şi cele în care locuiesc bătrâni, persoane cu dizabilităţi sau mulţi copii.
„Ţinta noastră sunt casele mai vechi, nu putem în casele de o singură cameră, de exemplu, că o să sune tot timpul chiar şi în mod fals, dar casele mai vechi, casele în care sunt bătrâni, în care sunt persoane cu dizabilităţi, în care sunt mulţi copii, asta este ţinta noastră.
Dar ţinta noastră din spatele acestei campanii este puterea exemplului şi încurajarea oamenilor să îşi achiziţioneze astfel de detectoare care nu sunt scumpe deloc, este câteva euro un detector, depinde calitate, de caracteristici, dar să achiziţioneze aceste detectoare şi să şi le monteze în casele lor”, a mai spus Arafat.
Au fost alese mai multe județe cu comunități sărace, din toate regiunile țării, pe baza datelor statistice furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Acestea sunt Alba, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea.