Din cuprinsul articolului
Radu Țincu, despre a patra doză: „Nu putem să biciuim sistemul imunitar la nesfârșit”.
Potrivit unui studiu realizat în Israel, cea de-a patra doză a unui vaccin anti-covid determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării dozei a treia. Cu toate acestea, nu este suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron, informează Reuters.
Și deși există țări care deja au început vaccinarea cu cea de-a patra doză, există voci care pun la îndoială necesitatea acestei doze.
„În timp ce utilizarea unei doze suplimentare poate face parte din planurile de urgență, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, șeful Strategiei Vaccinurilor al EMA, recent, într-o conferință de presă.
Oficialul EMA şi-a exprimat îngrijorarea că o strategie de a administra un rapel la fiecare patru luni prezintă, ipotetic, riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor.
La rândul său, medicul român Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca din București, consideră, de asemenea, că nu ne putem vaccina la fiecare patru luni de acum încolo. „Nu o să putem să biciuim sistemul imunitar la nesfârşit”, susține acesta.
„Nu o să putem să biciuim sistemul imunitar la nesfârşit ca să ajungem cu acest nivel de anticorpi încât să elimine variante mutante. Cred că la un moment dat, ca şi în cazul gripei, trebuie să modificăm compoziţia vaccinului astfel încât ea să fie suficient de potrivită pentru a neutraliza aceste variante virale”, a declarat medicul, potrivit Antena 3.
„Decât să ne vaccinăm într-un an de zile de patru ori mai bine modificăm compoziţia vaccinului pentru variantele circulante şi ne vaccinăm o dată pe an.
Până la acest moment nu avem niciun studiu ştiinţific care să ateste eficienţa celei de-a patra doze care să crească gradul de protecţie pentru varianta Omicron. În acest moment sunt doar speculaţii cu privire la aceasta a patra doză.
Au fost state care s-au grăbit să o administreze fără să existe studii ştiinţifice publicate”, a mai spus medicul.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…