Sari la conținut

Radiolog: “În ultimul timp, vedem tot mai multe cazuri de cancere vindecate, adică fără semne de recidivă la 5 ani de la tratament”

La ora actuală, radioterapia face parte din protocolul de tratament al multor tipuri de cancer la nivel mondial. Iar românii beneficiază de programe decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate pe care le pot face în spitale autohtone, dotate cu aparatură de ultimă generație.

“Aproape toate tipurile de tumori solide au indicație de radioterapie într-un anumit moment al tratamentului. Și în România, ca și în restul lumii, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul de sân la femei, cancerul de prostată la bărbați, cancerele pulmonare la ambele sexe, tumorile ORL, tumorile digestive, cancerul de rect și tumorile ginecologice. În plus, depistăm tumori gastrice, sarcoame, tumori cerebrale, și aproape toate pot beneficia de radioterapie”, spune dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut.

Multe dintre aparatele performante disponibile și în țara noastră tratează cancerul prin raze X care țintesc tumorile maligne. Sunt similare celor folosite pentru banalele radiografii, însă diferă dozele și modul de aplicare.

“Radioterapia cu raze X pe care o folosim noi acționează indirect asupra lanțului ADN din celula tumorală. Între două ședințe de radioterapie, țesuturile sănătoase au timp să se refacă. În schimb, celulele tumorale nu au capacitatea de a se regenera și de a repara acele leziuni induse în lanțul ADN și, până la urmă, sfârșesc prin a fi distruse de iradiere”, explică specialistul modul în care funcționează radioterapia.

În ultimii ani, tehnologia a evoluat foarte mult și, astăzi, aparatele disponibile în România reușesc să trateze cancerele, cu minimum de efecte secundare.

“Evoluția radioterapiei e în două sensuri: tratăm mai bine tumorile, cu doze mai mari și, în același timp, protejăm țesutul sănătos de iradiere. Pacienții trebuie să înțeleagă că iradierea cu raze X îi poate ajuta și că nu duc cu ei acasă doza de iradiere. Deci își pot ține nepoții sau copiii pe genunchi, pentru că nu reprezintă un pericol pentru cei din jur. Efectele secundare sunt legate de inflamația indusă de radioterapie și pentru aceasta există tratamente simptomatice care îi ajută pe pacienți să facă toate ședințele până la doza totală prescrisă”, afirmă dr. Vlad Mihai.

Conform protocoalelor internaționale de tratare a cancerului, pe care le aplică și medicii români în clinicile oncologice, fiecare pacient este evaluat de o comisie formată din chirurg, oncolog, imagist, radioterapeut, anatomopatolog și alți specialiști. Astfel, fiecare caz în parte primește indicații personalizate și terapii adaptate tipului de cancer care cresc șansele de vindecare.

“Vindecarea în cancer înseamnă lipsa semnelor de recidivă peste 5 ani de la tratamentul inițial. Sunt nenumărate cazuri pe care le vedem la control și care nu au semne de recidivă. Noi încercăm să “scoatem” practic din statistică fiecare pacient: dacă știm că radioterapia reduce cu 50 la sută, de exemplu, riscul de recidivă în cancerul de sân, după operație completă, încercăm să creștem acel procent cât mai mult. Bineînțeles că sunt nenumărate cazuri spectaculoase, sunt și cazuri care nu răspund așa cum ne-am aștepta la tratament și de aceea, avem nevoie de ajutorul colegilor din alte specialități”, spune medicul radioterapeut.

În plus, specialistul insistă asupra respectării tuturor ședințelor de tratament de către pacienți. Pe lângă sprijinul comisiei oncologice, aceștia pot avea acces la psiholog care îi ajută se treacă peste momentele dificile.

“Dacă pacientul este într-o stare clinică bună și, în timpul radioterapiei, starea generală nu este afectată de alte boli sau de tratamentul în sine, îl sfătuim să-și continue activitatea. Sunt pacienți care continuă să lucreze pe perioada terapiei, sunt pacienți care, chiar dacă nu merg la serviciu, au o activitate fizică în fiecare zi, se ocupă de micile afaceri, de nepoți, de grădinărit. Îi încurajez tot timpul să aibă activitate, să nu rămână în așteptare, să nu se gândească prea mult la boala lor, iar în timpul radioterapiei, pot face asta” , declară specialistul.

În plus, specialistul recomandă respectarea unui stil de viață sănătos, dieta echilibrată, mișcarea și evaluările medicale periodice. Acestea sunt dovedite că reduc riscul apariției cancerului.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel