România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naștere în rândul mamelor adolescente, sarcina în adolescență având numeroase consecințe negative asupra viitoarelor mame, precum și costuri sociale și economice, arată un studiu realizat de UNICEF împreună cu Asociația SAMAS în România. Potrivit autorilor, fenomenul este ciclic, repetându-se în cadrul acelorași familii de la o generație la alta împreună cu precaritatea economică, socială și de sănătate.
În 2019, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% față de anul 2018. În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepția regiunilor Nord-Vest și Nord-Est, unde creșterea a fost de 11%.
- În 2019, numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 și 19 ani a fost de 4.290
- Vârsta primului partener sexual este apropiată de vârsta adolescentei în aproape 70% dintre cazuri
- La adolescentele între 15 și 19 ani, în 2019, cele mai multe sarcini au fost în județele Mureș (827 de sarcini), Brașov (761 de sarcini), Dolj (700 de sarcini), Iași (691 de sarcini), Bacău (654 de sarcini), Constanța (616 de sarcini), Bihor (593 de sarcini), Suceava (512 de sarcini), Dâmbovița (503 de sarcini) și Prahova (483 de sarcini)
- Persoanele cu cel mai scăzut nivel de educație au cele mai multe sarcini (31,7 %), de peste trei ori mai mare decât cele care au absolvit învățământul obligatoriu sau ani de liceu.
Avocatul Poporului a publicat și el un raport privind mamele minore, arătând o altă față dureroasă a acestui fenomen.
Nu mai putin de 277 de minore din judetul Cluj au ramas insarcinate in anul 2020 se arata in raport.
Poliția a reușit însă să depisteze doar 50 dintre bărbații care au profitat de naivitatea copilelor pe care le-au corupt apoi le-au trimis să întrețînă relații sexuale pe bani cu diverși bărbați atât în județul Cluj, cât și în Mureș.
Un ultim caz de racolare de adolescente, forțate ulterior să se prostitueze, a fost anunțat de DIICOT Cluj în dată de 17 iunie 2021. Unul dintre proxeneți are 76 de ani și este acuzat că inclusiv el a întreținut raporturi sexuale în repetate rânduri cu o feta minoră. Inclusiv clienții care preferau copile pentru partide de amor contra cost erau șantajați. Actul sexual era de multe ori filmat, iar ulterior bărbaților li se cerea bani pentru că imaginile compromițătoare să nu fie făcute publice.
„Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii decembrie 2020, un bărbat de 35 de ani ar fi racolat o minoră, în scopul obligării acesteia la practicarea prostituției, în județele Mureș și Cluj.
Bărbatul ar fi fost sprijinit de alți 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 76 de ani, care ar fi transportat minoră la locații stabilite, în vederea practicării prostituției. Totodată, acesta ar fi profitat de locurile retrase folosite și de faptul că unii clienți ar fi avut vârste avansate și le-ar fi sustras bani sau bunuri, prin violență.”
„Din analiza informațiilor și a documentelor reiese că, la nivelul județului Cluj au fost înregistrate, în anul 2020, 277 de cazuri de minore însărcinate. Totodată, în aceeași perioada, au fost deschise, un număr de 50 de dosare având că obiect infracțiunea prevăzută de art 220 Cod penal (act sexual cu un minor n.r.) cu victime de sex feminin” se arată în raportul Avocatului Poporului.
Fenomenul copiilor care nasc copii este extrem de grav, arată sursă citată care a precizat că există o corelație direct între vârstă precoce a mamei, care înseamnă și o dezvoltare emoțională, dar și socială încă incompletă, și lipsa accesului la educație sanitară și la servicii medicale constante