Din cuprinsul articolului
Rădăcina banală, esențială: Reduce glicemia, ajută bila și ficatul, absoarbe colesterolul rău din organism, purifică organismul, ne protejează de boli.
O plantă esențială, brusturele, are proprietati detoxifiante de exceptie, care il recomanda in incredibil de multe afectiuni. Si inca ceva: aceasta planta este foarte valoroasa, intr-un domeniu cu care, din pacate, noi, romanii, suntem prea putin obisnuiti: medicina preventiva.
Brusturele sau Captalanul este planta de capetenie a stramosilor nostri, dacii, preluata apoi in toate zonele tarii, sub forma de leacuri babesti.
De la diabet, tulburari hepatobiliare, boli reumatice sau infectioase si pana la probleme de natura dermatocosmetica, toate pot fi atenuate cu ajutorul remediilor din brusture.
Este dovedit faptul ca brusturele are si proprietati antioxidante si antitumorale, protejand organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi si, implicit, de cancer.
Il poti folosi atat intern, sub forma de ceai, tinctura sau de capsule, cat si extern, sub forma de comprese, infuzie pentru spalaturi locale ori aplicatii de frunze proaspete, noteaza adevarul.ro.
Brusturele ajuta, printre altele, la normalizarea tensiunii arteriale, daca se administreaza cate o lingurita de pulbere, de trei ori pe zi, pe stomacul gol.
„De asemenea, acest remediu este benefic si in caz de stres sau de stari de nervozitate, fiind indicat sa se bea ceai preparat dintr-o jumatate de lingurita de radacina de brusture, in amestec cu o cantitate egala de flori de tei si cu un varf de cutit de busuioc, la o cana cu apa clocotita.
Infuzia se bea pe parcursul unei zile“, recomanda medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competente in apifitoterapie, citată de andreilaslau.ro.
Brusturele este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului, protejandu-l de actiunea unor substante nocive, cum ar fi cele continute de alcool sau de unele medicamente.
Ceaiul din brusture este recomandat pentru stimularea functiei hepato-biliare. Ceaiul se prepara dintr-o lingura de radacina de brusture maruntita si din 300 ml de apa clocotita, se fierbe la foc mic timp de doua-trei minute, se lasa la infuzat 15 minute, iar apoi se filtreaza.
Se bea o cana de ceai, in decursul unei zile, timp de 14 zile.
In plus, o astfel de cura este indicata si persoanelor care sufera de calculi biliari, lor fiindu-le indicat sa bea cate una-doua cani de ceai de brusture pe zi.
Cercetarile au dovedit ca radacina de brusture are proprietatea de a reduce puternic nivelul zaharului din sange.
De aceea, fitoterapeutii recomanda terapia cu ceai din radacina de brusture mai ales bolnavilor de diabet. „In ceea ce priveste actiunea hipoglicemianta, aceasta se datoreaza continutului foarte ridicat de inulina, priveaza pacientul de gustul dulce, care nu se resoarbe in organism.
Reduce si absorbtia glucozei in organism”, noteaza dr. farmacist Ovidiu Bojor in lucrarea mentionata.
Radacina de brusture reduce absorbtia intestinala de colesterol si a lipidelor.
Aceste actiuni au fost demonstrate stiintific, justificand utilizarea radacinii de brusture in cazul pacientilor predispusi la boli cardiovasculare. In acest scop se utilizeaza ceaiul din radacina de brusture, preparat din doua lingurite de planta maruntita la o cana cu apa. Se beau doua cani pe zi, potrivit dr. Ovidiu Bojor.
Orice persoana poate face o cura de detoxifiere cu ceai din radacina de brusture. Terapia are o durata de doua saptamani, timp in care se beau cate trei-patru cani de ceai pe zi.
Astfel, datorita efectului puternic diuretic si detoxifiant al acestui ceai, se curata eficient colonul si rinichii, favorizand si scaderea nivelului colesterolului si trigliceridelor, precum si normalizarea tensiunii arteriale.
Remediul poate fi administrat si sub forma de capsule, cate un comprimat de trei ori pe zi, dupa mesele principale.
Durerile cauzate de reumatism, de luxatii si de entorse, dar si manifestarile intepaturilor de insecte pot fi atenuate cu ajutorul compreselor cu decoct din radacina de brusture.
Pune doua linguri de radacina maruntita la o cana cu apa, lasa la infuzat timp de 15 minute, iar apoi imbiba un tampon din tifon in aceasta solutie si aplica pe locul dureros, mai notează andreilaslau.ro.
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…
În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…
Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…
Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…