Din cuprinsul articolului
Răceala de vară, simptome și tratament. Temperaturile ridicate nu ne scutesc de infecţii respiratorii, care sunt chiar mai agresive decât cele sezoniere, iar tratarea lor este îngreunată din cauza căldurii dogoritoare.
“Răcim vara pentru că şi atunci circulă diverşi microbi, care dau infecţii ale căilor respiratorii. Spre deosebire de perioada de iarnă, vara circulă mai multe bacterii care dau faringite sau amigdalite purulente”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
În plus, răcelile care apar în anotimpul călduros sunt declanşate şi de diversele metode la care oamenii apelează pentru a se răcori.
Băuturile extrem de reci, aerul condiţionat, îngheţata, toate favorizează înmulţirea germenilor, mai ales la nivelul gâtului. Dacă iarna sunt mai frecvente virozele respiratorii şi gripa, vara apar mai ales infecţii bacteriene precum amigdalita purulentă, laringita, farigo-amigdalitele sau otita.
Răcelile de vară ne iau de cele mai multe ori prin surprindere pentru că debutează brusc şi nu prezintă din timp simptome clare: tuse, secreţii nazale, dureri musculare, slăbiciune etc.
“Adesea, infecţiile de vară pot debuta brusc cu semne severe, stare proastă, febră mare, vărsături, dureri de cap, de aceea e important ca oamenii să consulte de urgenţă un medic”, mai spune specialistul Ciubotaru.
Probleme pot apărea şi în tratarea acestor infecţii, pentru că, la fel ca şi în cazul celor din timpul iernii, medicii recomandă mult ceai şi evitarea băuturilor reci, reguli chinuitoare atunci când afară sunt 35 de grade.
În plus, dacă folosiţi ventilatorul, aveţi grijă ca el să nu fie îndreptat direct către voi.
“Pentru a combate durerile de gât se pot administra atât pastile specifice, dar şi antitermice şi antiinflamatoare pentru a ameliora stările proaste şi febra“, recomandă medicul Ciubotaru.
În combaterea răcelilor, un rol la fel de important îl are şi alimentaţia. Specialiştii recomandă fructele de pădure şi căpşunile care sunt foarte bogate în vitamina C şi, în plus, conţin şi antioxidanţi care stimulează imunitatea şi au si efect antiinflamator.
“Mâncaţi legume şi fructe bogate în vitamina C, precum ardeiul, varza, fructele de pădure şi nu mai e nevoie de altceva”, recomandă nutriţionistul Corina Zugravu.
Sfaturi de prevenire
Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…