Din cuprinsul articolului
Puterea binefăcătoare a iertării. Psihoterapeut: Iertarea este cadoul tău pentru tine. Este eliberare.
Te-ai gândit vreodată că a alege să nu ierți pe cineva poate fi la fel de periculos ca a fuma sau a mânca prea mult? Numai că efectele negative ale neiertării se transmit în sănătatea emoțională și, indirect, în cea a trupului.
Iertarea înseamnă conștientizare
Probabil că, uneori, ți se pare că dacă ierți, devii vulnerabil în fața celui pe care l-ai iertat. Și că, pe lângă faptul că ai suferit în urma comportamentului celui care ți-a greșit, vei „fi luat de prost”. Beatrice Enăchescu, psihoterapeut și fondator „Viața la prezent”, a declarat în emisiunea DocPlay, că iertarea nu trebuie confundată cu conformismul sau complezența. Știi că ierți, în momentul în care te simți bine în interiorul tău. Și în momentul în care ești contient de gestul tău.
„Îți dai seama că e iertare, în primul rând, pentru că este un proces intern. Și-ți dai seama că în momentul în care ai iertat, acea iertare este însoțită de emoții pozitive și nu de emoții negative. În momentul în care spun „Iert!”, eu pot să stau de vorbă cu tine și să dicutăm despre altceva, conștientă fiind că tu ai greșit față de mine. Eu nu sunt de acord cu comportamentul tău față de mine. Nu a fost un comportament corect.
Asta înseamnă a ierta. A fi conștient. A-ți asuma iertarea. „Nu sunt de acord cu ceea ce mi-ai făcut, mi-ai provocat suferință”. Dar eu, ce fac, de fapt? Mă eliberez de această suferință. Iertarea nu înseamnă a uita, nu înseamnă a fi de acord. Nu înseamnă a nega suferința. Nu înseamnă că ești de acord cu comportamentul greșit al celuilalt”, a explicat psihoterapeutul Beatrice Enăchescu.
Puterea binefăcătoare a iertării. Psihoterapeut: Iertarea este cadoul tău pentru tine. Este eliberare
Iertarea are o mare putere binefecătoare asupra stării tale de sănătate. Căci, până la urmă asta înseamnă iertarea: a te elibera ne suferință. A înțelege limitele abuzatorului tău și propria lui neputință.
„În momentul în care cineva îți provoacă o suferință, el are propria lui neputință. Pentru că nu poate mai mult. Și dacă el nu poate mai mult, nu știe mai mult, evident că te poate răni. Tu ce alegi? Să rămâi în suferința celuilalt, în povara celuilalt? Sau să te eliberezi?
Iertarea este grea mai ales când nu știm ce înseamnă. Dar în momentul în care începi să înțelegi iertarea, cred că ușor- ușor, devine un exercițiu mult mai accesibil. De multe ori, la seminariile mele, dau următorul exemplu.
Foarte mulți oameni își doresc o relație nouă. Că au ieșit dintr-o relație de curând, că vor o relație mai bună, să-și îmbunătățească relația. Și-atunci, eu iau un scaun lângă mine și-i întreb: „Dragii mei, voi știți că atunci când voi nu iertați, sunteți legați de partenerul care v-a făcut să suferiți în trecut, de soț sau de soția. Atunci când nu iertați, sunteți legați, de fapt, legați emoțional și energetic de acea persoană. E ca și când o țineți lângă voi. Cum să-ți trimită Universul o altă persoană, când locul este ocupat?”
(…) Iertarea înseamnă eliberare. Înseamnă cadoul meu pentru mine, pe care mi-l fac eu. Eliberarea mea față de trecut, față de persoana care m-a făcut să sufăr. Eu nu-i mai port neputința lui”, a mai spus Betarice Enăchescu.