Din cuprinsul articolului
Băile Olănești se numără printre cele mai cunoscute stațiuni de tratament din România, datorită izvoarelor iodurate, bromurate, sodice, sulfuroase sau clorurate, apreciate pentru proprietățile lor terapeutice încă din anul 1760. Stațiunea se află aproape de Râmnicu Vâlcea și este indicată în special persoanelor care suferă de afecțiuni digestive, renale, urinare și hepatice.
Istoria apelor minerale de la Băile Olănești
Potrivit legendei, puterea binefacatoare a apelor minerale de la Baile Olanesti a fost cunoscuta chiar din timpul romanilor, de la care – se banuieste – au ramas niste ziduri vechi din piatra în apropierea izvoarelor .
Prima atestare documentara a localitatii Baile Olanesti dateaza din 19 iulie 1527, potrivit Olănești România.
Apele minerale de la Olanesti sunt mentionate prima data intr-un hrisov din 1760 si sunt numite ape tamaduitoare, acestea aflandu-se pe mosia clucerului Toma Olanescu care construieste primele camere de bai.
In privinta denumirii localitatii Olanesti, parerile sunt impartite. Unele izvoare sustin ca numele statiunii provine de la cavalerii armatei austriece. Acestia se numeau „olane”, respectiv „ulani”. Altii sunt de parere ca numele se datoreaza in mare parte boierilor locului, cum ar fi Toma Olanescu. Vestea efectului tamaduitor a fost intarita chiar de conducatorul Revolutiei din 1821, Tudor Vladimirescu, care se retragea aici, pe mosia Olanestilor Impreuna cu grupul sau de boieri.
Primele analize ale acestor ape au fost facute de dr. Karl Friedrich Siller in anul 1830 ceea ce a determinat cresterea numarului de beneficiari ai tratamentului de aici. In anul 1853-1854 se face a doua analiza de catre Petrache Poenaru, iar mai tarziu , de profesorul de chimie Alexe Marin.
In urma cererii generalului dr. Carol Davilla, care vizitase statiunea impreuna cu elevii scolii de medicina din Bucuresti, In anul 1869, d-rul chimist Bernath Lendway face o noua analiza a izvoarelor si comunica rezultatul in ziua de 14 iunie 1869 printr-o telegrama in care isi manifesta surprinderea si incantarea, numind apele ca fiind “de natura extraordinara“.
In anul 1873 apele minerale de la Olanesti sunt trimise la Expozitia din Viena, unde sunt din nou examinate, obtinand Medalia de Aur.
Dupa lucrarile chimice, analitice, comparative, apele minerale de la Olanesti, s-au comparat cu mai multe surse straine si s-a constatat ca studiile geologice si hidrologice efectuate de dr.Knott, inspector general al apelor minerale din Austria, ca si analizele chimice ale tuturor izvoarelor minerale facute de prof. Krizan de la Institutul Chimic din Praga au permis ca In anul 1922 sa poata Incepe captarea, dupa cele mai noi tehnici ale vremii, a 22 surse de ape minerale. Actiunea a beneficiat si de sprijinul casei Rumpel A.G. din Viena, specializata in astfel de lucrari.
La 12 octombrie 2011 a aparut Hotarârea Nr. 1016 a Guvernului României privind acordarea statutului de statiune balneoclimatica pentru 6 localitati din România, printre care si Baile Olanesti.
Afecțiuni ce pot fi tratate la Băile Olănești
Atestarea terapeutica si recomandarile medicale asupra apelor minerale de la Baile Olanesti au fost stabilite de Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneo-Climatologie.
Statiunea se gaseste printre putinele locuri din tara unde se efectueaza tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii cu diverse afectiuni alergice, prin injectii cu apa minerala sulfuroasa izotona recoltata direct de la sursa.
Afectiunile ce pot fi tratate la Olanesti sunt:
– afectiuni digestive: esofagite, gastrite cronice hipoacide si hiperacide, duodenite cronice, ulcer cronic, enterocolopatii cronice nespecifice, stomac operat;
– afectiuni renale si ale cailor urinare: litiaza renala neoperata sau operata, litiaza cailor urinare, pielonefrita cronica, glomerulonefrita cronica, cistita cronica;
– afectiuni cronice ale ficatului si cailor biliare: dischinezie biliara, colecistita cronica necalculoasa sau calculoasa (cu calculi nemobilizabili), tulburari dupa ficat operat (colecistoctemie), hepatita cronica stabilizata, pancreatita cronica;
– afectiuni respiratorii: rinosinuzite cronice alergice, bronsita cronica astmatiforma, astm bronsic alergic, noxe profesionale, stari dupa pneumopatii microbiene netuberculoase sau virolice, bronsite cronice, traheobronsite cronice, bronsectazie;
– afectiuni metabolice si de nutritie: diabet zaharat, dislipidemii, hiperuricemii, guta, obezitate;
– afectiuni dermatologice: psoriazis, ihtioze incipiente, keratodermii, eczeme cronice, neurodermite, dermatite seboreice, acnee, piodermite;
– afectiuni alergice: de diferite tipologii (alimentare, medicamentoase, bacteriologice) si cu manifestari diferite (respiratorii, digestive, cutanate: urticarii cronice, prurituri, dermite alergice de contact, eczeme profesionale);
– boli profesionale (intoxicatii cu metale grele: Pb, Hg, As);
– afectiuni cardiovasculare: hipertensiune arteriala stadiul 1 si stadiul ½, arteropatii periferice;
– afectiuni asociate: afectiuni reumatismale degenerative, afectiuni reumatismale abarticulare, stari posttraumatice, osteoporoza, boli ale sistemului nervos periferic, pareze, paralizii, nevroza astenica;
– afectiuni endocrine;
– afectiuni ginecologice cronice.
Tratamentul balnear de la Băile Olănești
Tratamentul balnear din Olanesti cuprinde principalele obiective ale terapeuticii moderne: profilactic (profilaxie primara sau cura de sanatate la cei sanatosi, si profilaxie secundara – preventie a recaderii bolii), curativ si recuperational.
Tratamenul balnear din Olanesti se imparte in crenoterapie (tratament cu ape minerale) si tratament auxiliar (hidroterapie, electroterapie, fototerapie, aeroterapie, kinetoterapie, fizioterapie).bet).