Sari la conținut

Putem trăi pentru totdeauna? Noul vaccin anti-îmbătrânire ar putea aduce nemurirea cu un pas mai aproape

Ți-ai imaginat vreodată dacă ai putea trăi pentru totdeauna? Este o întrebare la care s-au gândit mult timp super-personajele fictive și miliardarii din Silicon Valley deopotrivă.

Acum, cercetătorii din Japonia spun că este posibil să fi făcut un pas spre creșterea longevității umane prin teste de succes ale unui vaccin împotriva celulelor care contribuie la procesul de îmbătrânire.

În studiile de laborator, un medicament care vizează o proteină conținută în celulele senescente – cele care au încetat în mod natural să se mai reproducă – a încetinit progresia fragilității la șoarecii mai în vârstă, au spus cercetătorii de la Universitatea Juntendo din Tokyo.

De asemenea, vaccinul a vizat cu succes celulele senescente din țesutul gras și vasele de sânge, sugerând că ar putea avea un impact pozitiv asupra altor afecțiuni medicale legate de îmbătrânire.

„Ne putem aștepta ca (vaccinul) să fie aplicat în tratamentul rigidizării arteriale, diabetului și altor boli legate de îmbătrânire”, a declarat profesorul Juntendo Toru Minamino pentru agenția de presă Jiji din Japonia.

Ce este senescența celulară?

Celulele devin senescente atunci când încetează să se dubleze, adesea ca răspuns la daunele care apar în mod natural la ADN-ul lor. Se crede că senescența celulară contribuie la procesul de îmbătrânire în sine, precum și la bolile legate de îmbătrânire, cum ar fi Alzheimer și unele tipuri de cancer.

„Celulele senescente secretă o serie de factori care perturbă funcția țesutului”, a declarat Dr. Salvador Macip, șeful Laboratorului Mecanisme de Cancer și Îmbătrânire de la Universitatea din Leicester, pentru Euronews Next.

„Ei „cheamă” celulele din sistemul imunitar, în teorie pentru a fi eliminate de ele (dar asta în cele din urmă nu reușește) și creează o inflamație cronică de nivel scăzut, amestecată cu fibroză”, a spus Macip.

Macip a făcut parte dintr-o echipă internațională de cadre universitare de la universități din Marea Britanie, Spania, Nigeria și Arabia Saudită, care a publicat cercetări privind o altă metodă de abordare a celulelor senescente în octombrie anul acesta.

„Procesul biologic de îmbătrânire este foarte complex, prin urmare, este puțin probabil ca o singură strategie să-l oprească sau să-l inverseze complet. Cu toate acestea, există probabil multe modalități de a-l încetini, iar curățarea celulelor senescente pare a fi una dintre cele mai ușoare și mai simple. potenţial mai eficient”, a spus el.

Limita duratei de viață

În testele de laborator, prevenirea acumulării de celule senescente a prelungit durata de viață a șoarecilor cu 15%, a declarat Macip pentru Euronews Next. Alte experimente similare au realizat o creștere de până la 35%, a spus el.

Dar înainte de a fi prea entuziasmat, merită să rețineți că cercetătorii încă nu știu cât de mult poate fi prelungită durata de viață a unei creaturi vii.

„Aceasta este o întrebare foarte interesantă și una asupra căreia încă nu ne-am pus de acord. Unii cred că există o limită „dură” pentru durata vieții umane (aproximativ 130 de ani este estimarea actuală), în timp ce alții cred că, pe hârtie, nemurirea ar trebui să fie fezabilă”, a spus Macip.

„Este încă devreme să știm cât de mult poate fi prelungită viața și dacă există sau nu o limită”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel