Sari la conținut

Putem fi infectați cu mai multe virusuri în același timp! Trei întrebări frecvente despre vaccinarea antigripală

Geta Roman

Între lunile decembrie și februarie este așteptat cel mai mare număr de gripe. Analizele moderne au arătat că mai ales la copii sunt frecvente coinfecțiile, adică mai multe virusuri la aceeași persoană. Pe lângă vaccinul antigripal care trebuie făcut în octombrie-noiembrie, medicii au și alte sfaturi pentru a pregăti organismul să reziste cât mai bine

Cel mai mare rezervor de microbi sunt colectivitățile, avertizează medicii, atunci când copiii încep școala sau grădinița numărul de îmbolăviri crescând și de zece ori. Explicația: fiecare copil care merge la grădiniță aduce cu sine flora sa microbiană.
„Acest lucru explică și faptul că se îmbolnăvesc extrem de des în primii ani de colectivitate după care numărul de îmbolnăviri scade simțitor”, spune dr. Oana Falup Pecurariu Oana, medic primar pediatru și președintele Asociației Române Pro Imunizare.
Răcelile și gripele nu se tratează cu antibiotice!
Numărul normal al infecțiilor de tract respirator superior la un copil aflat în colectivitate poate să ajungă și la 10 într-un an. Acestea sunt în marea lor majoritate virale și nu ar trebui tratate cu antibiotice.
„Din punct de vedere medical, vaccinul gripal este singura modalitate eficienta de prevenție a gripei. În ceea ce privește dieta, este important să nu lipsească fructele și legumele proaspete, bine spălate, iar mesele să fie pe cât posibil la ore fixe. Vitaminele se regăsesc și ele în fructe și legume”, adaugă medicul pediatru.
Există în lume o varietate de virusuri care au manifestări respiratorii similare. Studiile au arătat chiar că există posibilitatea de coinfecții virale între bocavirusuri, virus respirator sincitial, adenovirusuri, rhinovirusuri, metapneumovirusuri, dar și coinfecții viro-bacteriene.
Analiza care vede coinfecțiile
„Aceste coinfecții viro-virale au beneficiat de o mai mare atenție odată cu descoperirea și utilizarea în practica curentă a tehnicilor de PCR. Am aflat în  acest fel, la copii cel puțin, faptul că rata coinfecțiilor în sezon de toamnă-iarnă poate ajunge la 70%”, completează medicul.
PCR (polymerase chain reaction) este o metodă de diagnostic de o precizie înaltă care dă posibilitatea identificării agenţilor cauzatori ai bolilor, prin identificarea materialului lor genetic (ADN sau ARN).
Investigația este disponibilă și în România și costă câteva milioane de lei.

Tratamente potrivite pentru răceală și gripă

atât răceala, cât și gripa sunt determinate de virusuri respiratorii, care sunt însă diferiți. În cazul gripei, simptomele sunt severe, și sunt reprezentate de febră mare ( peste 39 de grade C), oboseală și slăbiciune musculară, tuse, uscată. ”Răceala, de cele mai multe ori, se manifestă sub forma unei rinorei seroase (nasul curge), asociată cu obstrucție nazală. Tratamentul este simptomatic, adică medicamente care scad febra, repausul la pat, reducerea pe cât se poate a contactului cu persoane sănătoase, este de dorit să rămânem la domiciliu”, vin explicațiile medicului Oana FalupPecurariu, președintele Asociației Române Pro-Imunizare.

Varianta homeopată de protecție

Tratamentul homeopat recomandat ca alternativă la vaccinarea antigripală clasică constă în medicamentul Influenzinum 9 CH sau Influenzinum 15 CH. ”Este obținut din vaccinul antigripal al anului în curs. Acest medicament poate înlocui o vaccinare sau evita tratamentul specific eventual. În intervalul octombrie-martie (perioada de expunere gripală) recomandăm Influenzinum 9 CH sau Influenzinum 15 CH în doza de 5 granulepe săptămână”, spune medicul homeopat Loredana Stanciu.

În asociere se poate da și medicamentul Oscilococcinum (un tub doză pe săptămână), pe toată perioada de expunere gripală.

 

Trei întrebări frecvente despre vaccinarea antigripală

Președintele Asociației Române Pro Imunizare, dr. Oana Falup Pecurariu, lămurește câteva dileme în privința imunizării contra gripei.
– Este posibil să ai semne de gripă după ce faci un vaccin anti-gripal?
După ce ne vaccinăm există o perioadă de până la trei săptămâni când sistemul nostru imunitar produce anticorpi. De aceea este atât de important ca vaccinarea să se facă în lunile octombrie-noiembrie pentru ca sistemul imun să aibă timp să furnizeze anticorpii. Este posibil ca în aceasta fereastră de trei săptămâni să avem semne de gripă, însă ele, de cele mai multe ori, nu vor avea intensitatea gripei.
– Se poate imuniza antigripal o gravidă la orice vârstă a sarcinii?
Vaccinul gripal a fost administrat la gravide din toata lumea și s-a demonstrat a fi sigur în ceea ce privește protecția mamei și a fătului, respectiv a nou-născutului. Vaccinul se poate administra la recomandarea medicului, în orice trimestru de sarcină, iar administrarea se va face sub supraveghere medicală.
– De la ce vârstă se pot imuniza copiii?
De la 6 luni. Administrarea dozelor de vaccin se face sub supraveghere medicală și va fi împărțită în două jumătăți de doză care se vor administra la o lună distanță, în cazul primului an de administrare. În anul următor, copilul va primi doza întreagă de vaccin în luna octombrie sau noiembrie alături de toată familia sa (ideal). Administrarea vaccinului se va face conform recomandărilor din prospectul produsului, care de dorit este să fie citit inclusiv de către părinți.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel