Din cuprinsul articolului
De la începutul campaniei de vaccinare, românii se întreabă dacă ne putem alege tipul de vaccin anti-COVID cu care ne vom imuniza. În acest sens, Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare în România, oferă lămuriri și explică procesul prin care serurile sunt alese și administrate.
Potrivit specialiștilor, alegerea vaccinurilor anti-COVID, în funcție de producător, aparține autorităților. Persoanele nu pot alege în mod individual serul, distribuirea fiind influențată de mai mulți factori. Acest lucru depinde mult de numărul de doze primit, timpul în care acestea au fost primite și categoriile care s-au calificat, inițial, în primele etape ale campaniei de vaccinare. Cu toate că nu ne putem alege tipul de vaccin anti-COVID în momentul imunizării, Valeriu Gheorghiță susține că nimeni nu este obligat să se vaccineze cu un anumit ser.
„Aici cred că vorbim de opţiunea fiecăruia. Printr-o comunicare şi informare foarte bună privind beneficile şi riscurile fiecărui tip de vaccin, prin explicarea pe interesul tuturor a modalității în care ne protejează aceste tipuri de vaccinuri cred că se va estompa această dorinţă pentru un anumit tip de vaccin.
Nu va fi nimeni obligat să facă un anumit tip de vaccin. Se poate anula orice programare, nu va fi nimeni obligat să facă un anumit tip de vaccin, dar dau exemplul situaţiei actuale, în care, din cauza lipsei dozelor suficiente de vaccin, am decis vaccinarea pentru prima doză cu vaccinul de la Moderna şi continuare rapelului cu vaccinul de la Pfizer”, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, potrivit Antena3.
Administrarea, se pare, se face în funcție de numărul dozelor primite în România, la un anumit interval de timp.
„Practic, în condiţiile în care din 15 februarie vom deschide noi centre de vaccinare unde vom distribui vaccinul de la AstraZeneca, este de la sine înţeles că pacientul sau persoana care se va programa pe noile locuri va primi vaccinul de la AstraZeneca. Va fi şi această limitare de la 18 la 55 de ani (n.r pentru vaccinul AstraZeneca), dar asta nu înseamnă că toate persoanele care se încadrează în aceste grupe de vârstă vor primi doar vaccin de la AstraZeneca”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.