Categories: Ştiri sănătate

Cât de eficientă e, de fapt, masca? Ce au scos la iveală noile studii

Purtarea măștii. Noile studii au arătat că purtarea măștii nu protejează numai împotriva răspândirii virusului COVID-19, ci reduce riscul afecțiunilor grave provocate de acesta.

Până în acest moment, medicii au recomandat purtarea măștii pentru a preveni răspândirea virusului, însă noile studii arată că masca este într-adevăr o barieră fizică ce reduce cantitatea de virus ajuns la purtător.

Purtarea măștii. Ce ne arată ultimele studii?

Potrivit unui specialist din cadrul Universității de Medicină din Tulane, Robert F. Garry Jr., cantitatea virusului determină intensitatea simptomelor și severitatea formei prin care acesta se manifestă.  De obicei, în privința virușilor, cu cât doza contractată este mai mare, cu atât mai puternice vor fi simptomele.  În cazul în care doza contractată este mai mică, simptomele pot fi unele ușoare, forma manifestată mai puțin severă sau pacienții infectați pot fi chiar asimptomatici.

În studiile publicate de Healthline, Monica Gandhi, profesor de medicină al Universității din California, susține că majoritatea țărilor care au adoptat purtarea măștii ca formă principală de prevenire au avut o rată mult mai scăzută de forme grave și de mortalitate. Un număr mare de pacienți infectați au manifestat fie forme mai ușoare ale virusului, fie au fost complet asimptomatici.

Acest lucru înseamnă că, deși sunt șanse ca virusul să se răspândească în continuare, forma prin care o va face va fi   diminuată iar infectările vor fi mai puțin severe, populația ajungând până la o imunitate în masă. Astfel, riscul de a face o formă gravă purtând o mască de protecție va fi scăzut în mod semnificativ, față de riscul pe care îl reprezintă o infectare directă.

Răspândirea directă a virusului se face prin particulele eliberate de o persoană infectată.  Aceste particule pot fi oprite înainte de a ajunge în organism de o mască de protecție folosită corespunzător. Potrivit doctorului Robert F. Garry Jr., o mască din material textil poate bloca virusul în proporție de 40-50%, în timp ce măștile N95 au o eficiență de până la 95%.

Recent Posts

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

16 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

45 de minute ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

o oră ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

o oră ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

2 ore ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

2 ore ago

Citeste si: