Psoriazisul este o boală cronică, inflamatorie, autoimună a pielii. Deși mulți au tendința de a crede că boala este contagioasă, ei bine nu, nu este. Din păcate însă nu a fost descoperit încă un tratament care să vinde psoriazisul, acesta doar poate să fie controlat cu ajutorul medicamentelor.
Boala poate să apară la orice vârstă și odată apărută ea va evolua pe toată durata vieții pacientului, având însă și perioade de acalmie. Prevalența bolii variază în funcție de vârsta și sex: datele statistice arată că femeile sunt mai predispuse la psoriazis decât bărbații.
Ultimele studii în domeniu arată că persoanele cu psoriazis au mai multe șanse de a dezvolta și boli cardiovasculare, diabet zaharat sau alte afecțiuni inflamatorii.
Astăzi încă nu se cunoaște cu exactitate cauza bolii, se crede că este o combinație de elemente genetice și de factorii de mediu. Inclusiv anumite medicamente au fost asociate cu apariția bolii, dar încă nu este nimic cert.
Iată care sunt semele și simptomele psoriazisului:
Debutul are loc cu apariția unor umflături de culoare roșie care cu timpul se măresc. Uneori, acestea se unesc și ocupă mari suprafețe din corp. De regulă, plăcile cutanate se află la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, mâinilor, picioarelor și regiunii sacrale inferioare. Apar însă și zone mici care sângerează și care sunt numite semnul Auspitz. Apare și pruritul dar de regulă în etapele acute ale psoriazisului. Mâncărimile sunt prezente la nivelul axilelor și a feselor. Pe cap apar cruste subțiri. Și unghiile suferă modificări, acestea se îngălbenesc, se rup, mai ales cele de la mâini și de la picioare. Mai rar, pacientul poate să aibă dureri articulare.
Din păcate, pacientul cu psoriazis are o calitatea slabă a vieții, mâncărimile, umflaturile îi împiedică să aibă un somn liniștitor dar și să și facă activitățile ca un om fără boală. Uneori, aceștia sunt afectați și de depresie, au nevoie de tot sprijinul familiei dar și de cel al unui psiholog. Însă cu tratament susținut, boala poate să fie ținută sub control astfel încât pacientul să aibă cât mai puține manifestări ale ei.