Psoriazis este boala care poate ”antrena” o complicație severă. Artrita psoriazică este o afecțiune a articulațiilor care apare la pacienții diagnosticați cu psoriazis.
De regulă, boala își are debutul între 20 și 30 de ani. Artrita psoriazică este o boală reumatică cronică care poate fi ușor confundată cu artrita reumatoidă, de aceea fiind esențial diagnosticul diferențial. Netratată, artrita psoriazică poate duce la dizabilități.
Principalele simptome ale bolii sunt prezența durerii articulare, rigiditatea dar și umflarea. Acest tip de artrită afectează de regulă afectează degetele, coloana vertebrală deși poate să atingă orice zonă a corpului. Erupțiile cutanate de cele mai multe ori sunt episodice, unele sunt prezente, alteori sunt în remisiune. De asemenea, artrita psoriazică poate duce la dezvoltarea unor deformări la nivelul mâinilor și picioarelor înainte de apariția celorlalte simptome specifice bolii. Sunt și pacienți care din pricina acestei boli pot să dezvolte și spondilită, de exemplu. Persoanele care au artrita psoriazică uneori dezvoltă și probleme oculare, de exemplu uveită. De asemenea, pacienții au un risc crescut pentru boli cardiovasculare
Artrita psoriazică poate afecta oricare dintre cele 78 articulații ale corpului, deși unele articulații sunt mai susceptibile de a fi afectate decât altele. Aproximativ unul din patru persoane care suferă de artrită psoriazică va avea dureri și rigiditate la nivelul gâtului sau spatelui.
Factorii favorizanți ai bolii sunt:
Diagnosticul se stabilește în urma examinării fizice, a anamnezei. În afară de examenul fizic se poate face și o analiză a sângelui. Dacă există inflamație în corp, nivelul vitezei de sedimentare al hematiilor crește. Analizele de sânge se fac și pentru excluderea posibilității existenței altor afecțiuni reumatice. Pacientul va face și radiografii pentru ca medicul să poată vedea dacă articulațiile au fost deja afectate. Din păcate, un singur test care să conducă la stabilirea cu certitudine a bolii încă nu există, de aceea, uneori durează mult până se stabilește diagnosticul.
În ce constă tratamentul:
Pacientul cu această boală va avea practic nu un singur medic care îl îngrijește ci o echipă întreagă. Mai exact, medic dermatolog, reumatolog, medicul de recuperare medicală și medic ortoped în stadiile avansate ale bolii.
Boala nu se vindecă din păcate, dar simptomele pot fi ținute sub control prin medicație, iar tratamentul are ca scop prevenirea dizabilității. Astăzi există o multitudine de opțiuni terapeutice. De exemplu, pentru dureri pacientului i se vor da antiinflamatoare nesteroide, dar acesta va lua și medicamente care pot limita progresia bolii. Se pot face și terapii biologice.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…