Categories: Ştiri sănătate

Psoriazis: cel mai evident simptom al bolii

Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente boli dermatologice cronice, deoarece se estimează că afectează între 2 și 3% din populația lumii.

Nu există un remediu cunoscut și este o problemă care poate interfera serios cu calitatea vieții pacientului, deoarece provoacă dureri care pot interfera cu somnul și concentrarea.

De ce apare psoriazisul?

După cum a explicat prestigioasa Clinică Americană Mayo, se crede că psoriazisul este o afecțiune autoimună, în care sistemul imunitar al pacientului este cel care atacă în mod eronat celulele sănătoase ale pielii.

Acest lucru determină o regenerare mai rapidă decât cea normală, rezultând pete uscate și solzoase caracteristice care sunt cel mai evident simptom al bolii. Până în prezent, s-a demonstrat că poate exista o predispoziție genetică la psoriazis, fără a fi determinată o cauză genetică directă.

Deficiențele nutriționale au efecte negative asupra structurii, grosimii, strălucirii și creșterii părului.

În orice caz, se știe că există o serie de factori declanșatori, care pot include infecții, factori meteorologici, leziuni ale pielii (cum ar fi arsuri, abraziuni sau mușcături de insecte), fumatul sau expunerea la fumatul pasiv, consumul excesiv de alcool, utilizarea de anumite medicamente sau retragerea rapidă a corticosteroizilor orali sau injectabili.

Care sunt simptomele ?

Psoriazisul are semne diferite care pot varia in functie de persoana. Astfel, unele dintre simptomele clasice includ:

  • Apariția erupțiilor cutanate neregulate cu un aspect foarte variabil, care pot varia de la câteva puncte de solzi asemănătoare mătreții până la erupții cutanate mari care sunt în tonuri violete, roz sau roșiatice. Ele pot fi ciclice, apărând pentru câteva săptămâni și apoi dispărând.
  • Pete descuamoase (de obicei la copii).
  • Piele crăpată, uscată, care poate sângera.
  • Mâncărime, arsură sau iritație.

Cum este tratat?

Deși nu există un tratament ca atare pentru psoriazis, există tratamente care pot atenua problema, așa că atunci când apar simptomele este indicat să vizitezi un profesionist care să identifice cu exactitate problema și să prescrie cea mai potrivită strategie.

În general, aceste abordări se bazează pe utilizarea cremelor (terapie topică), a luminii (fototerapie) și a diferitelor opțiuni farmacologice, atât orale, cât și injectabile. Unii dintre compușii utili includ corticosteroizi, retinoizi sau acid salicilic.

Pe de altă parte, și deși nu sunt în niciun caz un substitut pentru tratamentul prescris, anumite modificări ale stilului de viață pot contribui la reducerea disconfortului. Acestea includ dușul zilnic, menținerea pielii hidratate, acoperirea zonelor afectate peste noapte, evitarea căldurii excesive.

Recent Posts

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

13 minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

43 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

3 ore ago

Citeste si: