Sari la conținut

Psihopatia: simptome și manifestări. De ce se comportă psihopații așa

comportament psihopat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce este psihopatia

Psihopatia: simptome și manifestări. Psihopații sunt oameni capabili să comită acte criminale și agresiuni grave fără a manifesta un sentiment de vinovăție. Descoperă cum să îi identifici pe cei afectați de această patologie și dacă există un tratament eficient.

Psihopatul este pacientul care suferă de o tulburare de personalitate caracterizată prin comportament eminamente antisocial, desfășurând în mod frecvent acte în care legile sunt încălcate, fie furt, escrocherii sau similare, care pot duce la răpire sau agresiune împotriva semenilor săi, fără ca persoana cu psihopatie să aibă inteligență redusă și cu o aparentă insensibilitate la durerea pe care o pot provoca altora.

Ce este psihopatia. Cum recunoști un psihopat?

Termenul de psihopat este din ce în ce mai neutilizat în mediul clinic, înncepând să fie înlocuit cu cel de sociopat. În prezent este încadrat în ceea ce este cunoscut sub numele de comportament antisocial, adică acela în care individul manipulează și încalcă normele sociale în propriul beneficiu, fără să-i pese de moralitate sau de consecințele pe care acțiunile lor le pot avea asupra lor.

Unele studii indică faptul că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a persoanelor cu această tulburare de personalitate antisocială, apărând de aproape trei ori mai mult la bărbați decât la femei, potrivit webconsultas.com

Știți cum se spune: „calcă pe cadavre să obțină ce vrea”. Ei bine, unul dintre motivele creșterii numărului de persoane cu probleme de sociopatie poate fi acela că într-o societate din ce în ce mai competitivă, acei indivizi care progresează sunt mai bine luați în considerare, indiferent de mijloacele pe care le folosesc pentru a-l realiza. Se promovează astfel acest individualism, care poate fi uneori germenul unei tendințe psihopatice. La care se adaugă și dorința la unii oameni de a profita de alții și chiar de a le face rău, fără a se simți vinovați.

Cei care nu se exprimă violent sunt numiți „psihopați cu guler alb”. Majoritatea cazurilor de psihopatie sunt non-violente, mai degrabă manipulatoare, care obțin ceea ce își doresc cu orice preț, fără a-și face griji de consecințele acțiunilor lor.

Sunt oameni care duc de obicei o viață aparent normală, în ciuda cărora termenul de „psihopat” este de obicei asociat mai mult cu cazurile de violență extremă, pentru că sunt și cei mai frapanți. Dar proporțional cu numărul de psihopați care se exprimă este minuscul. 

Cauzele psihopatiei

Cauzele care provoacă psihopatia încă nu sunt clare, exista un factor genetic care se poate exprima în această tulburare, în functțe de mediul în care se dezvoltă persoana.

Dar ceea ce pare decisiv este lipsa de afecțiune primită de la părinți în perioada copilăriei individului afectat, precum și lipsa de preocupare a acestora pentru educația sa morală.  Această lipsă de dragoste din partea părinților se proiectează asupra persoanei afectate, deja din stadiul școlar, în probleme de comportament cu semenii săi.

Deși nu toate comportamentele inadecvate de acest tip în timpul copilăriei vor duce la psihopatie, este suficient de important să se exploreze motivele pentru care copilul își enervează și chiar își atacă semenii, fără a avea aparent vreo cauză. Și asta pentru a putea exclude patologia sau, dacă este diagnosticată, intervin la timp, deoarece cu cât se face mai devreme, cu atât este mai eficient tratamentul pentru psihopatie.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că această tulburare de personalitate se poate datora anumitor modificări ale creierului, în special la nivelul lobului frontal, fie ca urmare a unei malformații, boli sau leziuni cerebrale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel