Medicii cred că majoritatea bărbaţilor se confruntă, mai devreme sau mai târziu, cu disfuncţia erectilă, denumită şi impotenţa. Disfuncţia sexuală apare în general în rândul bărbaţilor trecuţi de o anumită vârstă, dar îi poate afecta şi pe tineri. Apariţia unei astfel de probleme este cauzată de anumite intervenţii chirurgicale şi de boli, precum diabetul şi afecţiunile renale sau cardiace, ori de obiceiuri nocive, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool. De foarte multe ori, însă, medicii urologi sau cardiologi nu-şi pot ajuta pacienţii, întrucât disfuncţia sexuală este cauzată de factori psihologici.
„Lipsa de încredere în partener, anumite frustrări şi stări anxioase ori depresive, atacuri de panică survenite pe diverse fonduri, stresul de la locul de muncă pot duce la disfuncţii sexuale. De exemplu, un bărbat care are un şef foarte exigent, care îi subminează încrederea în el, automat, ducându-se acasă şi având o parteneră puternică, nu mai face faţă, se simte devalorizat, nu mai are randament. Pe de altă parte, starea anxioasă apare în rândul bărbaţilor care trăiesc cu impresia că partenera e mult prea exigentă, că-şi doreşte mult mai mult. În realitate, totul e doar în capul lor, el trăieste după nişte scenarii”, a explicat psihologul Adrian Sandu, psihoterapeut pentru cuplu şi familie pentru adevarul.ro.
Contactul intim cu o femeie “nepotrivită” le poate provoca bărbaţilor un adevărat blocaj sexual. De asemenea, lipsa de interes sexual pentru parteneră este unul din factorii care determină apariţia tulburărilor de erecţie.
“Cred că partenera nepotrivită ar fi o cauză principală a apariţiei disfuncţiilor sexuale. Problema de ordin psihic a bărbatului poate fi generată chiar de parteneră, mai ales dacă vorbim despre o femeie puternică, persuasivă. Acest tip de parteneră se impune în familie şi subminează încrederea soţului sau a partenerului, îi creează acestuia o stare de disconfort şi un sentiment de inutilitate”, a spus psihologul Adrian Sandu.
De foarte multe ori, bărbaţii care au probleme se prezintă la doctor doar la insistenţele partenerei. Medicii spun că este foarte important ca ambii parteneri să apeleze la ajutorul unui medic şi recomandă terapia în cuplu. “Mergem pe întărirea încrederii în sine, pe o valorizare şi o redescoperire a relaţiei de cuplu. Mediul familial este un factor determinant, iar atunci când există încredere între cei doi parteneri automat există şi stabilitate în relaţia de cuplu. Dispariţia stărilor conflictuale şi această stabilitate se transpune şi în planul relaţiilor”, conchide psihoterapeutul. Bărbaţii care refuză să meargă la doctor riscă să ajungă la spital, căci problemele se vor acutiza în timp şi vor genera apariţia unor tulburări psihice severe.