Nu există om care să nu-și dorească să fie fericit și sănătos. Cum să ajungi la aceste nivel? Și mai ales, dacă să fii sănătos te poate face fericit, este adevărat și faptul că fericirea ne poate face mai sănătoși? Ei, bine, despre relația dintre fericire și sănătatea am vorbit cu psihologul Dorina Stamate de la Clinica de fericire.
Ultimele cercetări în domeniul arată că oamenii care se bucură de viață tind să se mențină într-o condiție fizică mai buna decât cei care nu o fac.
Hormonii ne dictează stările afective
Când suntem fericiți organismul nostru secretă anumiți hormoni care sunt responsabili de starea noastră de fericire. Cu ajutorul lor organismul se vindecă mai repede și rămâne mai mult timp sănătos. Este știu faptul că hormonii sunt cei care ne fac să fim veseli sau triști. Endorfinele sunt eliberate de corpul nostru pentru a estompa durerea, a aşterne uitarea peste experienţe fizice traumatizante. Dar și pentru a ne relaxa, a favoriza procesul de însănătoşire şi întărirea sistemului imunitar, dar şi pentru crearea senzaţiei de bine. Creierul secretă endorfine şi sub influenţa efectelor emoţiilor pozitive, precum râsul, dragostea, recunoştinţa, credinţa. Prin cultivarea emoţiilor pozitive, se eliberează mai multe endorfine, care, la rându-le, generează fericire. De aceea, endorfinele sunt cunoscute şi sub numele de hormonii fericirii, ne-a explicat psihologul.
Endorfinele reduc durerea
Aceasta mai spun și că endorfina reduce intensitatea durerii, dar și anxietatea. Poate să stimuleze sistemul imun, intervine în procesul învățării sau în adaptarea la lumină sau întuneric.
Totodată, conform psihologului, serotonina și endorfina sunt două substanțe esențiale pentru buna funcționare a organismului. Acestea se influențează reciproc și a căror cantitate e controlată de creier. Serotonina este un neurotransmițător care are un rol important în producerea somnului, în procesele afective, în funcţii motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale.
Dopamina stimulează atenția
Oxitocina este hormonul relațiilor afective, ea contribuie la formarea ataşamentului între oameni, la tendinţa de a avea relaţii stabile de cuplu, generozitate şi comportamente altruiste, cooperare si sociabilitate. Pe de altă parte, dopamina stimulează atenția, oferă un sentiment de plăcere, ne face energici și bine dispuși.
De aceea, oamenii fericiți au inima și arterele mai tinere, iar vârsta lor reală este mai mică decât cea din buletin. Aceștia își revin mai repede după operații, suportă mai bine durerile, au tensiunea mai scăzută și au o speranță de viață mai mare decât cei nefericiți. Oamenii fericiți au sistemul imunitar mai puternic – fac mai rar răceli și alte viroze. Iar când fac viroze, simptomele lor sunt mai ușoare, a mai explicat Dorina.
Adevărul este că nu există om care să nu vrea să fie fericit. Problema este că de regulă, este greu să înțelegem ce anume ne face fericiți.
Dintre toate definițiile fericirii, cea mai apropiată de adevăr este aceea care spune că fericirea nu înseamnă să ai cea ce dorești, ci să dorești ceea ce ai! Așa că, dorește-ți ceea ce ai, fă mișcare, dormi suficient. Iubește, ajută-ți semeni, râde din inimă și vei fi mult mai sănătos, a încheiat psihologul.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…