Din cuprinsul articolului
Depresia este o boală și trebuie tratată exact ca o afecțiune. Nu poți neglija simptomele depresiei fiindcă urmările sunt grave și uneori iremediabile. Cele mai frecvent utilizate tratamente pentru depresie sunt psihoterapia şi medicația antidepresivă sau o combinaţie a celor două.
Despre tratamentul depresiei am vorbit cu Dorina Stamate, psihoterapeut la Clinica de Fericire (www.clinicadefericire.ro).
Este posibil să te întrebi care dintre cele două modalități de tratament este mai bună. Însă, specialiștii susțin că modalitatea cea mai potrivită de tratament pentru o persoană depinde de natura şi gravitatea depresiei.
În depresiile ușoare sau moderate, psihoterapia este tratamentul cel mai adecvat. Dar în cazurile severe de depresie, medicația este recomandată în general, în plus, faţă de psihoterapie. În tratamentul combinat medicamentele te pot scuti de simptomele fizice într-un timp scurt. Iar acest timp va permite psihoterapiei să îți furnizeze mai multe modalităţi eficiente de tratament la problemelor tale, ne-a spus psihologul.
Conform specialistului, psihoterapia este utilizată pentru tratarea depresiei în mai multe moduri.
În primul rând este vorba despre terapia de susţinere care poate ajuta la alinarea durerii și a disperării produse de depresie. În al doilea rând terapia cognitiv comportamentală ajuta în a schimba ideile pesimiste, așteptările nerealiste, critica excesivă care creează depresie. Terapia cognitivă poate ajuta o persoană deprimată să recunoască și să facă diferența între problemele de viaţă critice şi cele minore. De asemenea o poate ajuta să dezvolte obiective de viață pozitive precum şi o auto-evaluare pozitivă. În al treilea rând în tratamentul depresiei este necesar să se modifice zonele de viață ale persoanei care creează un stres semnificativ și care contribuie la depresie, ne-a explicat psihologul.
Aceasta mai spune și că aceste lucruri necesită terapie comportamentală pentru a dezvolta o mai bună adaptare la stres. În plus, are loc și o creștere a abilității de rezolvare a problemelor.
Cum ajută medicația antidepresivă?
Medicamentele antidepresive nu vindecă depresia ci doar ajută pacientul să își controleze mai bine simptomele.
Mai exact, spune Dorina Stamte, dacă o persoană e deprimată din cauza unor probleme de viaţă, cum ar fi conflictele dintr-o relaţie, divorţ, pierderea unei persoane dragi, presiuni la locul de muncă, crizele financiare luarea unei pastile nu va face să dispară problemele. Dar, pastilele pot să te ajute să îți controlezi mai ușor simptomele de tristețe, de furie, de anxietate.
Medicamentele utilizate pentru tratarea depresiei acţionează pe căi chimice diferite. Tratamentul trebuie monitorizat pentru a se asigura doza cea mai eficientă şi pentru a minimaliza efectele adverse. Medicul îți poate furinza informaţii cu privire la posibilele efecte secundare şi / sau restricţii alimentare, a mai spus specialista.
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…