Categories: Stil de viaţă

Psiholog: Gândurile despre sinucidere sunt temporare, sinuciderea e permanentă

Depresie, anxietatea, pierderea stimei de sine dar și alți factori îi determină pe unii oameni să recurgă la gesturi iremediabile. Despre ceea ce înseamnă și cum pot fi oprite sau recunoscute intențiile suicidare am vorbit la Dorina Stamate, psiholog la Clinica de fericire, din București.

Specialista spune că actul sinuciderii este adesea o încercare disperată de a controla simptomele unei tulburări de dispozitie.

În timpul unei depresii severe o persoană are sau nu un control asupra gândurilor și sentimentelor sale. Cu curaj şi înţelegere poți ajuta un prieten sau un membru de familie să depăşească gândurile de sinucidere. Este extrem de important pentru persoanele cu tulburările de dispoziție să primească cât mai devreme tratament de calitate de la profesioniştii din domeniul  sănătăţii psihice, ne-a spus specialista.

Aceasta ne-a îndemnat să avem extrem de multă atenție la cei din jurul nostru. De exemplu, absolut orice menţionare de sinucidere trebuie luată în serios. Dacă cineva îți vorbește despre  sinucidere trebuie să acționăm.

Iată semanele care îți arată că o persoană are risc suicidar:

Sentimente insuportabile. Depresia face ca unele persoane să aibă sentimente extrem de puternice de inutilitate, disperare şi auto-îndoială. Aceste sentimente pot deveni de multe ori „de nesuportat”.

Grija de a nu rămâne afaceri neterminate. De exemplu, poți să vezi cum cineva drag își pregătește testamentul. Atenție! Inclusiv când cineva își face o asigurăre de viaţă pentru bunăstarea familiei poate să fie un alt semn de avertizare.

Repetiții pentru sinucidere. Adică, spune psihologul, discută la modul serios despre metode de sinucidere. Își achiziționează medicamente sau obiecte care  pot produce răni. Toate aceste detalii sunt de fapt semne că nu glumește, ci se pregătește pentru marele final.

Abuzul de medicamente, droguri sau de alcool.

Deși sunt condiții separate, ele trebuie  abordate împreună cu tulburările de dispoziție pentru ca tratamentul să aibă succes. Intoxicaţia cu alcool sau medicamente poate provoca un comportament impulsiv. Acestea pot să determine o persoană să acţioneze în punerea în aplicare a gândurilor suicidare, ne-a mai explicat specialistul.

Izolarea. Dacă o persoană pare hotărâtă să taie prieteniile şi legăturile sociale, există o posibilitate ca persoana s-ar putea confrunta cu o depresie. Prin urmare, să se pregătească pentru sinucidere.

Sentimentul de calm brusc. Dacă o persoană care a fost recent supărată sau fără speranţă și brusc pare foarte calmă nu este bine. Acestea sunt semne că este liniștită tocmai pentru că are un plan care să încheie chinul ei, a continuat Dorina Stamate.   

Cine ar putea fi în pericol?

Sentimentele şi acţiunile menţionate mai sus sunt unele semne că o persoană se gândește la sinucidere. Oricine ar putea avea gânduri de sinucidere la un moment dat, dar există anumite grupuri de persoane care pot fi expuse unui risc mai mare.

Iată care sunt persoanele aflate la risc:

Vârstnicii. Ei au risc ridicat din pricina multor probleme de viață cu care se confruntă.

De exemplu, pierderea celor dragi, schimbări ale stilului de viaţă, pierderea independenţei fizice, sunt numai câteva din greutățile lor. Mare grijă la semne cum sunt preocuparea în legătură cu moartea, declaraţii fără speranţă sau refuzul de a urma prescripțiile medicului, a susținut terapeuta.

Tinerii pot prezenta un risc mai mare din cauza presiunilor exercitate de familie şi şcoală. Sau a schimbărilor majore din viata lor și a schimbărilor hormonale.

Fii atent la semne cum ar fi auto-vătămarea corporală deliberată (cum ar fi tăierea), discuții despre moarte, agresivitate, furie, impulsivitate, fuga de acasă. Sau dorința de a fi perfect şi alte probleme cum ar fi tulburările de alimentaţie sau de alcool / abuzul de substanţe, a concis psihologul.

Persoanele care au avut recent o pierdere majoră sau o schimbare importantă în  viață. Psihologul spune că este normal ca un om să simtă durere după o pierdere și să ai nevoie de timp să te adaptezi la o schimbare majoră. Însă dacă starea de spirit a unei persoane rămâne constant depresivă pentru câteva săptămâni poate exista o problemă mai gravă. Fii atentă la schimbări majore în atitudine, schimbări în obiceiurile alimentare sau de somn, pierderea energiei, pierderea de interes pentru viață.

Oamenii care au mai încercat să se sinucidă 

Dacă o persoană a încercat să se sinucidă înainte şi pare că are depresie, dacă se izolează sau nu-și ia medicația poate fi în pericol, avertizează psihologul.

Reține! Poți ajuta dacă ești atent la tot ceea ce transmit sau simt cei din jurul tău. Dacă observi comportamentele descrise mai sus la un prieten, cere ajutorul unui specialist.

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

13 minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

23 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

42 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: