Categories: Ştiri sănătate

Psiholog, despre fenomenul care afectează sănătatea mintală: Impact DEVASTATOR

Psiholog, despre fenomenul care afectează sănătatea mintală: Impact DEVASTATOR asupra copiilor, și nu numai. Un expert vorbește despre o problemă majoră care afectează sănătatea mintală a generațiilor viitor.

Bullying-ul în rândul copiilor reprezintă o problemă majoră care afectează sănătatea mintală a generațiilor viitoare. Studiile recente arată că expunerea la agresiuni verbale, fizice sau online poate avea consecințe grave asupra dezvoltării psihologice și emoționale a copiilor, conducând adesea la anxietate, depresie și chiar tentative de suicid.

Conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aproximativ 1 din 3 copii la nivel global a raportat că a fost victima bullying-ului în cadrul școlar. În România, cifrele sunt și mai alarmante. Un raport al organizației Salvați Copiii din 2023 indică faptul că 1 din 2 copii a fost victimă a bullying-ului, iar 4 din 5 elevi au asistat la astfel de comportamente în școlile lor. Pe lângă aceste date, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a constatat în 2024 că 1 din 6 copii de vârstă școlară experimentează cyberbullying, ceea ce amplifică riscul apariției problemelor de sănătate mintală precum anxietatea și depresia

În luna în care marcăm Ziua Mondială a Sănătății Mintale, psihologul Bogdan Stoian a realizat o radiografie a impactului pe care bullying-ul și cyberbulling-ul îl au asupra dezvoltării psiho-emoționale a copiilor și tinerilor, dar și care este rolul cheie al părinților în prevenirea unor acte de bullying și combaterea acestui flagel.

Bullying-ul și sănătatea mintală: un impact devastator

Efectele bullying-ului și cyberbulling-ul asupra sănătății mintale pot fi de lungă durată. Copiii care sunt victime ale abuzului fizic sau online prezintă un risc crescut de a dezvolta tulburări psihice, inclusiv tulburări de stres post-traumatic (PTSD), depresie severă, izolare socială și scăderea stimei de sine. Mai mult, acești copii pot experimenta dificultăți în relaționarea cu colegii, profesori și chiar cu familia, ceea ce contribuie la un declin în performanțele academice și la o retragere din activitățile sociale.

Studiile arată că victimele bullying-ului și cyberbulling-ul sunt de 4 ori mai predispuse să dezvolte simptome depresive comparativ cu cei care nu au fost expuși acestei forme de agresiune.

Rolul crucial al părinților în prevenirea și combaterea bullying-ului

Părinții joacă un rol esențial în identificarea semnelor timpurii ale bullying-ului și în sprijinirea copiilor afectați. De cele mai multe ori, victimele bullying-ului nu vorbesc deschis despre experiențele lor din frică, rușine sau teama de represalii. Tocmai de aceea, este crucial ca părinții să fie proactivi și atenți la semnele de suferință emoțională.

Cyberbullyingul este o formă de agresiune/intimidare bazată pe folosirea tehnologiilor digitale. Sare loc, de obicei, pe rețelele de socializare, pe platformele messaging, platformele de jocuri și direct prin intermediul telefoanelor mobile. Se bazează pe un comportament repetitiv cu scopul de a intimida, speria, înfuria sau umili victimele.

Iată câteva măsuri cheie pe care părinții le pot lua:

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

1. Comunicați deschis cu copilul: Un dialog sincer și constant cu copiii despre experiențele lor școlare poate ajuta la identificarea timpurie a eventualelor probleme. Copiii care simt că pot discuta deschis cu părinții lor sunt mai puțin susceptibili de a suferi în tăcere.

2. Fiți atenți la schimbările comportamentale: Retragerea socială, pierderea interesului pentru activități care le plăceau anterior, plânsul inexplicabil sau tulburările de somn pot fi semne ale suferinței cauzate de bullying.

3. Colaborați cu școala: Părinții ar trebui să lucreze în strânsă legătură cu profesorii și personalul școlii pentru a preveni și a aborda cazurile de bullying. Implicarea comunității școlare este esențială pentru a crea un mediu sigur și prietenos pentru toți copiii.

4. Educați copiii despre empatie și respect: Un mediu familial care promovează respectul și înțelegerea față de ceilalți contribuie la formarea unor valori sănătoase și la reducerea comportamentelor de bullying.

Intervenția părinților și implicarea activă în viața copiilor poate reduce semnificativ incidența bullying-ului. Mai mult, sprijinul emoțional oferit acasă poate diminua efectele negative asupra sănătății mintale a copiilor care au fost victime ale acestui fenomen.

Bogdan Stoian, psiholog: Prevenirea și combaterea bullying-ului și cyberbullying-ului nu este doar un efort de moment

„Bullying-ul și cyberbulling-ul nu sunt probleme pe care copiii să le înfrunte singuri. În calitate de părinți, profesori și membri ai comunității, avem responsabilitatea de a crea un mediu sigur și empatic pentru copii, un mediu care să le protejeze sănătatea mintală și să îi ajute să se dezvolte armonios. Prevenirea și combaterea bullying-ului și cyberbullying-ului nu este doar un efort de moment, ci o investiție în viitorul emoțional și psihologic al copiilor noștri.”

Recent Posts

Murăturile s-au înmuiat deja? Evitați aceste 7 greșeli frecvente

Murăturile s-au înmuiat deja?  Murăturile sunt o garnitură perfectă pentru mâncărurile grase pe care le…

3 minute ago

Aceste zodii au parte de miracole până la Crăciun. Sunt apărați de Dumnezeu

Deși pentru unele zodii Crăciunul reprezintă un sezon de sărbătoare care le aduce nu doar…

13 minute ago

Vitamina care ajută la reglarea tensiunii arteriale

Vitamina C - sau acidul ascorbic - este un nutrient esențial pentru oameni, deoarece are…

33 de minute ago

Motivul pentru care Prințul George ar refuza Coroana Britanică

Coroana britanică respectă regula conform căreia primul născut este moștenitorul tronului, iar încă din copilărie…

54 de minute ago

Medic român: Ați auzit de imunobiotice? Au un efect pe care nu-l poate asigura niciun medicament!

Medic român: Ați auzit de imunobiotice? Un medic renumit din România ne explică cum ne…

2 ore ago

Prognoza meteo ANM, 18 octombrie: Vine frigul în România. Temperaturi prea reci

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru vineri, 18 octombrie. Specialiștii…

2 ore ago

Citeste si: