Din cuprinsul articolului
Psiholog, despre depresia post-Covid. „Depresivul are nevoie de afecțiune, nu de milă/ Trebuie să ne reîntoarcem la viaţa de zi cu zi, fără să ne facem griji despre cum ne văd ceilalţi”.
Din ce în ce mai mulți specialiști au început să atragă atenția asupra sănătatea mintală a persoanelor care au avut Covid, dar și a unei mari părți a populației, în general. Măsurile restrictive, izloarea, schimbarea bruscă a realității cotidiene, așa cum era percepută până la începerea pandemiei, au avut un impact negativ asupra noastră, a tuturor.
Psiholog, despre depresia post-Covid: „Suportul social este binevenit”
Psihologul Bogdan Stoian a vorbit la Antena 3 despre tipurile de afecțiuni dezvoltate din punct de vedere psihologic după infecția cu SARS-CoV-2. Multe dintre persoanele care au trecut prin boala Covid dezvoltă ulterior anumite probleme psihologice şi au nevoie de un ajutor specializat. Este vorba, în special, de persoanele care au trecut prin spitalizare.
„În cazul acestor persoane, cel mai des se pot întâlni agorafobie (sunt cei care nu mai vor să iasă din casă), tulburările depresive sunt prezente, nu mai vor să se întâlnească cu cercul lor de prieteni.
Persoanele în vârstă se însingurează şi se alienează din ce în ce mai mult, se înstrăinează. Iar tabloul este complicat şi trebuie adaptat pentru fiecare în parte. Suportul social este binevenit în situaţii de genul acesta, mai ales dacă e cazul unei depresii”, a atras atenția psihologul Bogdan Stoian.
Cel mai bun suport emoțional poate fi oferit de familie și cei foarte apropiați. Pentru tratare, e bine să se găsească acţiuni sociale la care acea persoană să participe, pasiuni ale sale, dar şi o excursie cu familia la mare sau la munte ar ajuta foarte mult.
„În depresie, nu este vorba despre lipsa de voinţă, ci este o boală care se poate trata”, a subliniat psihologul.
Depresivul are nevoie de afecțiune, nu de milă
Empatia, grija, afecțiunea celor din jur sunt deosebit de importante.
„De multe ori, un telefon dat celui depresiv ajută foarte mult. Practic, această distanţare fizică nu presupune şi una socială. Și ar fi bine să găsim fel şi fel de mijloace de contact cu ceilalţi. Cei care nu au trecut prin boală nu înţeleg foarte bine despre ce este vorba”, a mai spus Bogdan Stoian.
În plus, nevoia depresivului nu este una de milă, ci de afecţiune, a mai explicat psihologul. Există chiar şi o linie de apel pentru cei care au trecut prin boală, pentru a se ajunge la o revenire la o viaţă echilibrată şi frumoasă.
„Trebuie să ne reîntoarcem la viaţa de zi cu zi, fără să ne facem griji despre cum ne văd ceilalţi”
Psihologul Bogdan Stoian a ținut să mai precizeze că depresia şi anxietatea, bolile mentale, nu sunt o rușine. Mai mult de atât, nici Covid nu este o boală rușinoasă. Unii oameni consideră COVID-ul o ruşine, chiar şi acum, după luni întregi de pandemie.
„Acest stigmat este rezultatul unor gânduri negre cu privire la situaţia prin care au trecut şi nu are corespondet cu realitatea. Modul lor de a percepe realitatea e posibil să fie un pic denaturat”, a precizat psihologul.
Această situaţie seamănă foarte mult cu fobia socială, pentru că este rezultatul gândurilor noastre despre ce s-ar putea întâmpla.
„Este o boală care deja a trecut. Majoritatea oamenilor de pe glob au depăşit-o şi cumva trebuie să ne reîntoarcem la viaţa de zi cu zi, fără să ne facem griji despre cum ne văd ceilalţi”, a mai spus psihologul Bogdan Stoian.