Psiholog Cristina Mihaela Zaharia: „Oamenii fericiți nu se îmbolnăvesc niciodată!”

Pentru multi oameni, primăvara aduce un cadru mai mult decât plăcut: soarele strălucește, dispar gecile groase de iarnă, parcurile sunt pline de oameni și animale, peisajul redevine verde. Cu toate acestea, multe persoane experimentează depresia de sezon sau tulburări afective sezoniere.

Elena Oceanu

Statistic vorbind, în acest sezon se înregistrează mai multe sinucideri ca în orice altă perioadă a anului. Cum se explică fenomenul, de ce ne bântuie anxietatea, ne-a explicat Cristina Mihaela Zaharia, psiholog specialist clinician, în cadrul unuia dintre interviurile LiveDoc.

– Doctorul Zilei: Cum ne afectează psihicul venirea primăverii? De ce ne simțim melancolici?

– Psiholog Cristina Mihaela Zaharia: Nu trebuie să preîntâmpinăm o depresie, odată cu venirea primăverii. Majoritatea dintre noi suportăm aceste diferențe de zi-lumină, de întuneric, pentru că începe perioada nopții să se scurteze și ziua devine mult mai lungă, cu foarte mare ușurință dacă adoptăm un stil de viață corespunzător anotimpului în care suntem. În perioada rece, sfârșitul toamnei, începutul iernii, petrecem mai mult hibernând pentru că nu putem să ieșim foarte des în aer liber, majoritatea activităților sunt în spații închise. Primăvara apare acest dezechilibru, mai ales în cazul persoanelor care nu au acest hormon-melatonină-în cantitate optimă. Sunt afectate persoanele mai sensibile, mai nervoase, ușor depresive, de aceea trebuie să ne luăm măsuri de precauție. Dacă avem o viață activă și nu ne izolăm, atunci nu apare un dezechilibru în aceste susbstanțe chimice, între acești hormoni și femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații și copiii sunt afectați, adolescenții și vârstnicii.

Astenia de primăvară versus depresia de sezon

-Care e diferența dintre astenia de primăvară și depresia sezonieră?

-Astenia se manifestă, îndeosebi, prin insomnie și iarăși mă leg de melatonină. Atunci când suntem mai mult expuși la lumina soarelui, care e destul de puternică la început de primăvară, cantitatea acestui hormon scade. Pe timpul nopții, melatonina crește, de aceea nu este bine să adormim cu o sursă de lumină artificială precum televizorul sau telefonul. Astenia de primăvară se mnaifestă prin lipsă de vlagă, ești slăbit, apatic, vrei să te izolezi pentru că simți nevoia să dormi mai mult. Scade și pofta de mâncare, de aceea curele de slăbire sunt mai eficiente în această perioadă. Ca să nu ajungem la depresie, avem la îndemână anumite activități, una dintre ele este mișcarea, minimum 30 de minute pe zi, fie că le facem în casă, punem un program de aerobic, ne trezim cu o jumătate de oră mai devreme, ca să plecăm de acasă cu creierul pregătit pentru activitățile din timpul zile. De asemenea, consumul fructelor și al legumelor de sezon. Dacă nu vă place să mâncați fructe și legume, le puteți pune într-un blender și obținem niște freshuri combinate. Aportul de proteine este, de asemenea, important pentru că primăvara tindem să consumăm mai puține proteine. Chiar și vegetarienii au proteinele vegetale. Cititul stimulează creierul, iar dacă nu îți place să citești poți să dezlegi un rebus, activități sociale și care să pună creierul la treabă pentru că creierul neantrenat aduce după sine un dezechilibru biochimic.

  • Melatonina e foarte importantă pentru că este responsabilă cu odihna. Creierul este pregătit, în timpul nopții, pentru a face față diveșilor factori stresori, din ziua următoare- serviciu, viața socială,viața sentimentală.
  • Oxitocina este un alt neurotransmițător, acesta se ocupă, îndeosebi, cu activitățile de efort susținut intelectual, când îți pui mintea la contribuție, cum se spune popular.
  • Mai avem endorfinele care sunt analgezice în cazul stărilor de durere, de panică, de frică, ele se eliberează atunci când creierul este supus unui stres, unei presiuni.
  • Dopamina și nu vreau să aduc în discuție efectele pe care le au drogurile de sinteză. Oamneii trebuie să știe că atunci când vrem să obținem ceva forțat pentru că suntem în deficit cu aceste substanțe chimice, ele vor fi crescute în ritm artificial și tot ce este artificial atrage după sine și o decompensare. Am putea înlocui aceste lipsuri de hormoni cu ciocolată neagră, o cafea, B-urile, îndeosebi B6 este esențială în funcționarea creierului. B-urile aduc un aport optim în toate anotimpurile. În funcție de resursele pe care le avem, pentru că iarna putem să apelăm doar la banane pentru că celalalte fructe sunt crescute în mod artificial și sunt lipsite de vitamine.

Mecanisme de autoapărare

– Psiholog Cristina Mihaela Zaharia: Indiferent de ceea ce oamenii știu despre astenia de primăvară este foarte importantă starea de pozitivitate. Mulți se vor întreba cum să fiu pozitiv când am un salariu mic, am 3-4 copii acasă, sunt divorțat, am o relație proastă cu cei din jur, nu am viață socială. Sunt și cazuri din ce în ce mai dramatice, totuși, resurse se pot găsi, trebuie doar să găsești resursele care ți se potrivesc ție. Nu este niciodată prea târziu să te recalifici, să te reechilibrezi, să reevoluezi. Când ne lăsăm acaparați de depresie nu ne ducem în nicio direcție bună ci doar către declin.

Cât durează depresia și de ce ai nevoie de psiholog

– Doctorul zilei: Cât durează o depresie de sezon?

– Psiholog Cristina Mihaela Zaharia: Tot ce trece de perioada de 21 de zile este depresie. Tot ce este stare de apatie, anxietate, irascibilitate,  iritabilitate, gânduri negre și se încadrează în această perioadă de 21 de zile, putem să punem pe seama depresiei sezoniere care este legată de astenie. Pentru că organismul nostru are de suferit când se schimbă temperaturile, când se schimbă luminozitatea.

-Când ne dăm seama că nu putem să ne revenim singuri și că e cazul să apelăm la ajutorul unui specialist?

-În momentul în care observăm că devenim anxioși, că somnul este dezechilibrat, că nu adormim la aceeași oră la care adormeam de obicei, că avem gânduri negre, lipsa apetitului sexual, lipsa apetitului social, izolare extremă este evident că trebuie să căutăm ajutor.  

„Nu trebuie să devină un mod de viață”

– Cu cât amânăm să cerem ajutor, cu atât e mai dificil?

– Am avut neplăcerea să cunosc persoane care stăteau de ani de zile așa. A devenit un mod de viață depresia pentru foarte mulți dintre noi. Pentru că aud foarte des oameni care spun despre o persoană depresivă: așa este felul ei, niciodată nu a fost o persoană veselă sau optimistă, trebuie lăsată în pace pentru că altfel se supără. Nu este așa. Avem o viață scurtă și ar trebui să luăm ce e mai bun din ea, să facem ceva pentru binele nostru. Nu mă refer neapărat la prosperitate pentru că tot ce acumulăm în jurul nostru sunt bunuri cu care nu plecăm dar trebuie să ne bucurăm de rezultatele noastre. Pe unde treci trebuie să lași bucurie, loc de bună ziua, să se spună despre tine că ești un om extradiornar, cu o coloană vertebrală, un om care a făcut bine, pentru că rău putem face toți. Am fost întrebată de ce oamenii sunt mai mult răi decât buni. Ca să fii bun, consumi mai multă energie pentru că nu este în natura firii umane, nu a tuturor. Eu aș abroga depresia, aș scoate-o din manualele de psihiatrie pentru că nu ar trebui să existe decât pe un singur tipar și acela corectabil, atunci când dispare cineva drag din viața noastră. Ăsta este un motiv depresiv.

De ce bogații nu sunt fericiți?

– Doctorul zilei: Totuși, de ce unii oameni care au, aparent, totul, bani, o familie frumoasă, o carieră strălucită, ajung să aibă depresii?

– Psiholog Cristina Mihaela Zaharia: E simplu! Pentru că consideră ei că li se cuvine mai mult. În funcție de ce ai, vrei din ce în ce mai mult. De aceea eu încurajez fericirea în stare pură. Bucură-te că te-ai trezit dimineața, bucură-te că ai copii sănătoși, astea sunt bucurii. Oamenii fericiți nu se îmbolnăvesc niciodată. Mor de bătrânețe, de longevitate. Nu ai cum să te îmbolnăvești dacă ești fericit, totul este în armonie. Au fost făcute studii unde s-a administrat medicație placebo unor persoane bolnave și s-a constat că persoanele pozitive, cu poftă de viață care s-au autosugestionat că se vindecă s-au vindecat în 80% din cazuri. Deci ne putem vindeca dacă suntem pozitivi. Depresia duce la un dezechilibru în tot organismul. Ne putem îmbolnăvi grav dacă nu ne tratăm în timp util. În cazul oricărei stări depresive care trece de 21 de zile și pe care nu o poți manageria singur, trebuie să ceri ajutor.

Recent Posts

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

16 minute ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

17 minute ago

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

27 de minute ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

47 de minute ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

2 ore ago

Citeste si: