Sari la conținut

Psiholog: ”Bărbații, oricât ar fi de fericiți într-o relație, înșală ca să-și valideze masculinitatea. Femeile încearcă să umple un gol sufletesc”

Deşi bărbaţii căsătoriţi sunt mai predispuşi la infidelitate, creşte şi numărul femeilor care „calcă strâmb”. Psihologii analizează motivele pe care cele două sexe le invocă atunci când au aventuri

Jumătate din cupluri sunt marcate de infidelitate şi jumătate rămân monogame de-a lungul vieţii, arată studiile. Deşi bărbaţii sunt mai predispuşi la infidelitate decât femeile, procentul celor care „trişează” în timpul unui mariaj este greu de aproximat, acesta variind între 20-50 la sută, în cazul femeilor, şi între 30 la 60 la sută, în cazul bărbaţilor.

Potrivit unor cercetări recente făcute la Universitatea Texas, între 40 şi 76 la sută dintre căsătorii sunt marcate de aventură extraconjugală, iar numărul infidelelor este în creştere. Psihologii comentează diferenţa dintre infidelitatea bărbaţilor şi cea a femeilor şi explică ce şanse de reabilitare mai are o relaţie marcată de o astfel de experienţă.

„Femeile pot sta mult într-o relaţie fără sex, dacă se simt iubite”

Bărbaţii înşală pentru sex, iar femeile, din dragoste. Bărbaţii separă mai bine sexul de emoţii. Femeia trebuie mai întâi să-şi umple golul sufletesc şi mai apoi nevoile fizice. De aceea, infidelitatea femeilor este, în general, o adevărată lovitură dată relaţiei şi primul semn că „jocul s-a terminat”.

Bărbaţii nu înşală neapărat că sunt nefericiţi sau plictisiţi în relaţia actuală. De cele mai multe ori, n-au nici cea mai mică intenţie să-şi părăseasă soţia, se consideră fericiţi căsătoriţi şi au vieţi sexuale satisfăcătoare. „Bărbaţii, cât ar fi ei de fericiţi, şi pe plan sexual, şi pe plan sentimental alături de o femeie, simt nevoia să-şi valideze bărbăţia în altă parte. Şi nu au nicio intenţie psihologică să-şi părăsească partenera actuală”, comentează psihologul Lena Rusti.

Bărbaţii înşală la ocazii speciale: sunt în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit, în starea nepotrivită (majoritatea aventurilor extraconjugale sunt comise în aburii alcoolului), iar aventurile extraconjugale sunt „stoarse” de orice emoţie. Nevoia femeilor de a înşela merge dincolo de legături fizice „de ocazie”. „Ele pot sta foarte mult timp într- o relaţie în care nu sunt mulţumite pe plan sexual, atât timp cât se simt iubite, valorizate de parteneri. Dacă partenerii nu le valorizează, nu le apreciază, atunci caută această valorizare în altă parte”, mai spune psihologul.

Infidelitatea femeilor începe mai uşor pe Facebook

Internetul a deschis calea infidelităţii feminine: Facebook-ul devine un loc al flirturilor, „prietenii buni” devin rapid mai mult decât „simpli prieteni”. Tastatura şterge pe nesimţite graniţele dintre prietenie şi intimitate şi îi aruncă într-o relaţie în care nu se vedeau vreodată.

„Nu e o chestiune de concurenţă, cine înşală mai mult şi mai bine. Bărbaţii pur şi simplu îşi validează masculinitatea prin cuceriri, partide de sex, aventuri extraconjugale. Femeile, de regulă, se gândesc mult, se zbat în sucul propriu mult timp până să-şi înşele partenerul, pun mult în balanţă lucrurile. În sensul că nu dau vrabia din mână pe cioara de pe gard . Pe Internet sau la serviciu devine totul mai simplu, pentru că partenerii au timp să se cunoască, să se valideze emoţional”, mai explică psihologul Lena Rusti.

În ce condiţii se poate continua după un adulter

Relaţiile marcate pe alocuri de adulter pot merge mai departe dacă partenerii n-au găsit împlinirea în relaţiile extraconjugale, atât timp cât păstrează tăcerea. „Există însă două posibilităţi: fie relaţia se termină, iar femeia rămâne cu amantul, fie femeia, nemulţumită de aventura extraconjugală, se întoarce la soţ, la partenerul iniţial.

Celălalt nu a fost pe măsura aşteptărilor ei, nu l-a depăşit în vreun fel. Dacă partenerul îi mărturiseşte celuilalat că l-a înşelat, atunci are mai mult ca sigur intenţia să-l părăsească, dacă nu-i spune, ori vrea să se întoarcă la partener şi să îngroape lucrurile, ori părăseşte relaţia, dar, totodată, vrea să-şi salveze stima de sine”, adaugă specialistul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel