Din cuprinsul articolului
Cum ne vindecăm. Psihologul american James W. Pennebaker a explicat cum putem să ajutăm organismul să se vindece, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic.
”Boala e pe măsura secretelor pe care le ascunzi” explică James Pennebaker, profesor la Universitatea din Texas. Psihologul și alți câțiva colegi de-ai săi au desfășurat un studiu de pionierat despre ceea ce se întâmplă atunci când supraviețuitorii unei traume – anume victimele violului și ale incestului – păstrează secretul cu privire la ceea ce li s-a întâmplat.
Puterea vindecătoare a povestirii în scris
Echipa de cercetare a descoperit a descoperit că faptul de a nu discuta despre un eveniment traumatic sau de a nu povesti nimănui ce ți s-a întâmplat poate fi mai nociv decât trauma în sine.
Pe de altă parte, când oamenii își povesteau experiența trăită, sănătatea lor fizică se îmbunătățea, făceau mai puține vizite la doctor, iar nivelul hormonilor de stres era semnificativ mai mic. Încă de la primele sale studii asupra efectelor păstrării secretului, Pennebaker acordat o atenție deosebită puterii vindecătoare a povestirii în scris a propriei traume.
În cartea sa, ”Scrii ca să te vindeci”, el afirmă: ”De la mijlocul anilor 1980, un număr mare de studii au abordat importanța scrisului în vindecarea unei traume. Există tot mai multe dovezi care arată că actul de a scrie despre o experiență traumatică, fie și 15-20 pe zi, timp de 3-4 zile, poate duce la evidente schimbări în sănătatea fizică și mentală a victimelor. Această formă de terapie îmbunătățește obiceiurile legate de somn, eficiența la locul de muncă și felul cum individul relaționează cu ceilalți.”