Laxativ natural, fructul plin de vitamine și fibre. Este al doilea cel mai popular fruct din lume, iar originile nu sunt foarte clare.
Pruna are o istorie lungă, fiind un fruct antic. Se spune că era cultivată în livezile romane de acum mai bine de 2000 de ani.
În China se crede că prunele sunt aducătoare de noroc, iar japonezii le dedică festivaluri în fiecare an, în luna februarie, fiind considerate simbol al primăverii, apreciate pentru florile intens mirositoare, alături de cireș.
Există mii de varietăţi de prune, de culori, forme, mărimi şi arome extrem de diverse, însă numai două dintre ele sunt folosite în scop comercial: cel european şi cel japonez.
Prunul japonez îşi are originile, de fapt, în China și a început să fie cultivat în Japonia relativ recent, abia acum 300 de ani.
Pruna este al doilea cel mai popular fruct din lume, după măr. Importantă sursă de antioxidanți și fibre, prunele aduc o mulțime de beneficii organismului și protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi.
Cele mai importantante substanțe nutritive ale acestui fruct sunt: vitamina C (o prună asigură 10% din necesarul zilnic), vitamina A (sub formă de beta-caroten; o prună asigură 4.5% din necesarul zilnic), fibrele (o prună asigură 3.5% din necesarul zilnic), vitamina B2, potasiul, magneziul, calciul, fierul.
De obicei prunele se consumă proaspete, în forma lor naturală.
Prunele uscate sunt o variantă de consum din ce în ce mai populară. Prin uscare, prunele pot fi păstrate mai mult timp, fără a-și pierde gustul și calitățile nutritive, și pot fi depozitate mai ușor, pentru că volumul lor este mai mic.
Important este ca prunele care vor fi uscate să fie coapte, dar nu prea coapte /alterate.
Continut caloric este foarte redus – 54 la 100 de grame (36 la un o pruna medie de 66 de grame = 1% din necesarul zilnic).