Categories: Ştiri sănătate

Provocările cărora studenții trebuie să le facă față după pandemie

”Este necesară o ”Mare Conversație” despre provocările cărora studenții trebuie să le facă față după pandemie”

 Cea de-a doua dezbatere din cadrul Stării Națiunii Studențești a avut loc 26 mai pe tema: ”Ar trebui să fie combaterea consumului de alcool, țigări si alimente de tip fast-food printre studenți una dintre prioritățile universităților românești?”. În deschiderea sa au vorbit Oana David, directorul Clinicii Universitare de Psihologie Babeș-Bolyai Psy Tech și Adrian Wiener, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate din Cam. Deputaților. Aceasta a urmat primei dezbateri, din 19 mai, pe tema: „Ar trebui ca universitățile românești să includă un curs obligatoriu de combatere a propagandei și fenomenului de fake news, în perioada studiilor de licență?”. În deschiderea sa au vorbit Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO și Alin Mituță, euro- parlamentar.

 Concluziile dezbaterii pe problema fake-news s-au concentrat pe necesitatea introducerii nu doar în universitate, ci pe parcursul întregului parcurs școlar, de elemente de curriculă focusate pe dobândirea de competențe media, mai degrabă decât doar strict pe combaterea fake-news.

Concluziile dezbaterii pe problema abuzului de substanțe și alimente nesănătoase, care au avut loc între echipe formate din studenți sau proaspeți absolvenți de facultate, în prezența unui numeros public online, au mers într-o direcție diferită. Acestea au pornit de la faptul că actuala generație de studenți este una dintre cele mai antreprenoriale din istorie.

Astfel, conform studiului făcut de Starea Națiunii Studențești la începutul acestui an (link aici), 28% dintre studenți preferă să pornească propria afacere la terminarea studiilor, mai mulți de cât cei care preferă să se angajeze la stat sau la privat ( în ambele cazuri 22%). În mod evident, vorbim despre o generație care nu este deloc lipsită de ambiție sau de dorința de a face.

Vorbitorii din debate au căzut însă de acord că acest imens potențial este tras în jos de numeroasele provocări cărora studenții trebuie să le facă față după pandemie.

Printre cele mai mari se numără problemele de sănătate mintală, precum și consumul tot mai mare de alcool, țigări, și alimente nesănătoase, și trag în jos o generație de care depinde viitorul României.

Ca atare, cei prezenți au tras concluzia necesității unei ”Mari Conversații”- o discuție concretă, la care să ia parte experți, reprezentanți ai studenților și universităților, precum și alte părți interesate (organizații civice, industriile responsabile, etc) despre cele mai bune strategii de îmbunătățire a sănătății lor mintale , precum și de combatere a consumului de alcool, sau țigări, sau supra- alimentație în rândul studenților, și de îmbunătățire a sănătății lor mintale.

Printre soluțiile la problemele de mai sus pe care vorbitorii le-au evocat se numără:

  1. Extinderea serviciilor de psihoterapie, făcută prin toate mijloacele, inclusiv prin apelarea la ședințe de consiliere online. Trebuie făcută între studenți promovarea mersului la psiholog, și dusă această promovare până la firul ierbii, în fiecare
  2. Trebuie schimbată considerabil structura săptămânii de cursuri. În universitățile din alte țări există anumite perioade în timpul săptămânii care sunt blocate în orar pentru activitățile dedicate asociațiilor studențești, în ideea de a-i scoate pe studenți din monotonia orelor de curs, de a-i face să relaționeze cu colegii lor într-un cadru mai relaxat. Trebuie ieșit din paradigma unei împărțiri a zilei de curs universitare care nu s-a schimbat prea mult în ultimii
  3. Trebuie stimulată folosirea mult mai amplă a uneltelor de tip software, app-urilor destinate managementului sănătății mintale, a somnului, a dietei zilnice, precum și folosirea altor produse alternative, cu care actualele generații de tineri sunt mult mai familiarizate și deschise să le folosească.

” Situația este foarte serioasă, și nici o piatră nu trebuie să rămână neîntoarsă în încercarea de a opri acest trend de creștere a consumului de substanțe între tineri. Mai mult ca niciodată, avem nevoie să începem o ”Mare Conversație” referitor la provocările și problemele cu care se confruntă studenții români post-pandemie. Acestea sunt numeroase, de la fake-news, cum ne-a arătat prima dezbatere, și până la continua înrăutățire a sănătății lor mintale, și creșterea consumului de alcool, țigări, și alimente nesănătoase”- Iulia Gîț, coordonator de proiect Starea Națiunii Studențești

Acest debate a fost organizat de către Agora Debate ( www.agoradebate.ro ), organizație ce manageriază numeroase cluburi de dezbateri in licee și universități, și Starea Națiunii Studențești. Starea Națiunii Studențești este rezultatul unui parteneriat format din 34 de asociații studențești de peste tot din România. Acest parteneriat este menit să atragă atenția asupra problemelor studenților din România și a dificultăților cu care s-au confruntat în pandemie cât și dincolo de ea, probleme deseori ignorate la nivel instituțional. Puteți găsi video-urile de prezentare ale celor două dezbateri menționate mai sus pe pagina de Youtube a Agora Debate- https://www.youtube.com/user/ariassis .

De asemenea, puteți intra pe www.stareastudentilor.ro pentru a vizualiza documentul ”Viața studenților în pandemie”- prezentarea unui amplu sondaj online realizat între 6 ianuarie 2022- 2 martie 2022 cu participarea a 3.407 respondenți, studenți care își desfășoară studiile în universități din 22 de orașe din România. Pe baza concluziilor sale au fost organizate cele două debate-uri menționate mai -sus, precum și o serie de noi de debate-uri în partea a doua a anului.

Puteți găsi documentul complet de prezentare ”Viața studenților în pandemie” aici. În secțiunea ”Concluzii- cheie” a documentului de prezentare puteți găsi o scurtă trecere în revistă a celor mai importante aspecte din prezentare. Dar pentru o înțelegere cât mai bună a acestui sondaj, vă recomandăm să citiți întreaga secțiune de ”Rezultate finale”.

Recent Posts

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

17 minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Citeste si: