Sari la conținut

Provocarea lunii martie! O lună fără zahăr. Recomăndări pentru a scăpa de dependență

îndulcitori naturali

Provocarea lunii martie! O lună fără zahăr. Recomăndări pentru a scăpa de dependență

O data cu sosirea primaverii, haideti sa ne propunem un plan pe care sa-l ducem la capat, impreuna. Sa incercam sa renuntam la consumul de zahar, pentru a ne imbunatati starea de sanatate atat fizica, cat si psihica.

In cazul in care va hotarati sa acceptati aceasta provocare, va invitam sa tineti un jurnal, zilnic sau saptamanal, pe care sa ni-l putem impartasi unii altora pe contul nostru de Facebook, www.facebook.com/doctorulzilei.

O lună fără zahăr. De ce este periculoasa dependența de zahăr

Cercetatorii au demonstrat stiintific ca, după o lună în care zahărul este consumat zilnic, structura creierului se modifică, adap­tân­du-se creşterii progresive de dopamină. Creierului începe să-i placă dulcele şi se­cretă mai mulţi receptori ai dopaminei. Astfel se intră într-un cerc vicios: cu cât nivelul dopaminei este mai mare, cu atât creşte nevoia de zahăr.

În aparitia dependenţei este implicată dopamina – unul dintre principalii neurotransmiţători de la nivelul sistemului nervos. Consumul excesiv de zahăr determină creşterea nivelului de dopamină. Pentru a scăpa de această dependenţă, dieta şi stilul de viaţă joacă un rol important:

Recomandari pentru a scăpa de dependență

  • Primul pas în acest scop este evitarea zahărului rafinat;
  • Scapa de orice dulce ai in casa. Pentru ca, e adevarat ce se spune, „ochii care nu se vad se uita”;
  • Reducerea consumului de sare şi de lactate, deoarece ambele cauzează pofta de dulce;
  •  Consumarea alimentelor bogate în proteine;
  • Cititi eticheta cu ingrediente de pe produsele cumparate;
  • Ceaiul de fenicul, anason şi rădăcină de lemn dulce stabilizează nivelul glicemiei;
  • Merele, anghinarea, sfecla, rădăcina de brusture, legumele cu frunze verzi şi carofii dulci, reduc pofta de dulce;
  • Include în dietă alimente sau suplimente de vitamina D şi Omega 3, deoarece potrivit unui studiu, atunci cand nivelul de vitamina D este scăzut, hormonul care conferă senzaţia de saţietate nu functionează, astfel că vei simţi nevoia să mănânci tot timpul. Acizii graşi Omega 3 sunt implicaţi în funcţionarea normală a celulelor creierului şi în controlul insulinei;
  •  Odihneşte-te suficient: când suntem obosiţi, folosim adesea zahărul ca sursă de energie;
  • Da-ti voie sa gresesti. Daca simti ca te scurgi pe jos de pofta cand iti vezi partenerul sau copiii cum se bucura de o felie de tort, gusta si tu putin. Dar nu te acuza de esec. vei invata, in acest fel, ca voita inseamna si puterea de a o lua mereu de la inceput.
Vom vedea impreuna cum, scapand de dependenţa de zahar vom avea mai multă energie. Vom fi mai sanatosi, starea noastra emotionala va fi imbunatatita considerabil si vom scapa, constient, de pofta de dulce.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel