Din cuprinsul articolului
Protestele transportatorilor și fermierilor continuă luni, pentru a șasea zi consecutivă, în peste 20 de județe din țară, potrivit Jandarmeriei Române. Vă reamintim că transportatorii și fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare la începutul anului.
Poliția și Jandarmeria mențin filtrele pe drumurile de la marginea Bucureștiului, deoarece o parte dintre protestatari și-ar fi manifestat intenția să intre în oraș cu camioane și tractoare, aceștia neavând autorizație de protest în Capitală.
Pe Drumul Național 2, în localitatea Afumați din județul Ilfov, are loc unul dintre cele mai mari proteste organizate luni.
Circulația este restricționată pe prima bandă pe ambele sensuri, fiind ocupată de autocamioane, transmite Centrul Infotrafic al Poliției Române. Nu e singura zonă din țară cu proteste. Se circulă greu în Mehedinți, pe Centura Drobeta Turnu Severin, în județul Timiș, pe centura Timișoara, dar și pe centura Roman, iar la frontiere, trecerea prin vămile Nădlac, Calafat sau Siret, se desfășoară normal, fără probleme, transmite RADOR.
„Se estimează ca aceste proteste să continue și pe parcursul zilei, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din țară, în special pe șosele de centură ale marilor orașe sau la intrările în acestea”, menționează Jandarmeria Română.
Un protest al fermierilor și transportatorilor este organizat la această oră și în județul Alba. Aproximativ 100 de utilaje, potrivit Jandarmeriei. 300, spun organizatorii, au pornit spre Alba Iulia din Blaj și din zonele limitrofe. Acțiunea este declarată, avizată și înregistrată la autorități, toate prevederile legale în materie sunt respectate.
Radu Moldovan, Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine Alba: „Manifestarea de astăzi a fost la inițiativa fermierilor care s-au adunat din tot județul, aici, la Alba, care au o serie de nemulțumiri. În primul rând sunt importurile din Ucraina, de materii prime și procesate, care vin cumva mascate prin produse și subproduse care fac concurență loială.
Astfel am ajuns la niște prețuri foarte mici la cereale, la lapte și la alte produse pe care noi nu le mai putem comercializa la prețul de cost cel puțin. Este o listă de revendicări care va fi prezentată prefectului și transmisă mai departe la București. În general, sunt aceleași revendicări în toată țara”
Pe de altă parte, reprezentanții sindicatelor Europol și Diamantul au acuzat polițiștii sunt suspuși presiunilor politice pentru a bloca protestatarii și le-au solicitat forțelor de ordine care intervin să refuze ordinele ilegale şi să nu facă compromisuri pentru a salva clasa politică.
În replică, șeful Poliţiei Române, Benone Matei, a declarat luni polițiștii au primit dispoziţii clare de respectare a legii la aceste proteste şi pentru a proteja populaţia.
Premierul Marcel Ciolacu a discutat luni dimineață cu miniştrii de la Interne, Transporturi, Agricultură și Finanțe.
„Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece. (…) Am cerut urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori”, a spus prim-ministrul în urma discuțiilor, conform unui comunicat al Guvernului.
Executivul mai spune că miniștrii prezenți prioritizează proiectele legislative „astfel încât în următoarele ședințe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern și ordine de ministru” necesare pentru ca transportatori și fermierii să renunțe la proteste.
Cu privire la intrarea cerealelor ucrainene în România, Guvernul spune că, în urma verificărilor, din octombrie 2023 până în prezent „nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export”.
În plus, făina și zahărul din Ucraina vor putea fi importate de la începutul acestui an în Uniunea Europeană doar pe bază de licență, așa cum se întâmpla până acum cu cerealele.
În cursul zilei de luni urmează ca reprezentanții Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) a să se întâlnească cu protestatarii, după ce aceștia nu au mai reușit să ajungă la întâlnirea de duminică, pentru a discuta despre polițele RCA, mai transmite Guvernul.
În plus, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, are luni și marți întâlniri programate cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, transmite Europa Liberă.
De asemenea, polițiștii au anunțat că au fost deschis 24 de dosare penale, pentru infracțiunea de instigare publică la violențe în mai multe județe din țară.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…